عفونت چشم یکی از مهمترین مشکلات چشمی است که بسیاری از افراد به دلایل مختلف در زندگی روزانه خود به آن مبتلا میشوند. این عفونتها میتوانند در اثر باکتریها، قارچها یا ویروسها رخ بدهند. در صورت ابتلا به عفونت های چشمی ممکن است که علائمی مثل تورم، سوزش، خارش و ترشحات چشمی در شما مشاهده شود. گاهی اوقات شدت علائم این بیماری کم است و به تدریج برطرف میشود. اما این بیماری در برخی مواقع خطرناک است و باید برای درمان آن به چشم پزشک مراجعه کنید.
قصد داریم در این محتوا به بررسی عفونت چشم بپردازیم. چنانچه مایل هستید که اطلاعات خود را در خصوص این عارضه چشمی افزایش دهید، خواندن این محتوا به شما پیشنهاد میشود.
عفونت چشم چیست؟
عفونت چشم یک نوع بیماری است که به علت حضور میکروارگانیسمهایی از جمله باکتری، قارچ یا ویروس در چشمها رخ میدهد. این بیماری ممکن است که در یک چشم یا هر دو چشم ایجاد شود. یکسری از این عفونتها خیلی جدی نیستند، اما برخی دیگر باید سریعا برطرف شوند. زیرا ممکن است که در فرد منجر به کوری شوند. این عفونتها قادر هستند که تقریبا هر ناحیهای از چشم را درگیر کنند.
برای دریافت مشاوره و درمان عفونت چشم فرم زیر را پر کنید.
علائم و نشانه های عفونت چشم
زمانی که درگیر عارضه عفونت چشم باشید، ممکن است که این علائم و نشانهها در شما دیده شود:
خارش چشم | ناراحتی یا درد |
احساس وجود جسم خارجی در سطح یا داخل چشم | وجود یک توده دردناک و کوچک در ناحیه زیر پلک |
حساسیت پلکها نسبت به لمس و تماس | آبریزش چشم |
وجود ترشحات سبز، زرد یا شفاف در یک یا هر دو چشم | رنگ صورتی در ناحیه سفیدی چشم |
تاری دید | تورم، بنفش یا قرمز رنگ شدن پلکها |
انواع عفونت چشم
لازم به ذکر است که عفونت چشم انواع مختلفی دارد که بهتر است با آنها آشنا شوید:
- چشم صورتی (ورم ملتحمه): این نوع عفونت چشمی میتواند توسط ویروس یا باکتری اتفاق بیافتد و در آن، چشمها صورتی رنگ میشوند. البته گاهی اوقات نیز ممکن است عارضه ورم ملتحمه به دلیل واکنش آلرژیک یا محرکها رخ بدهد.
- روماتیسم چشمی (یووئیت): این بیماری نوعی التهاب لایه میانی چشم است. افراد معمولا به دلیل ویروسهای خاصی نظیر تبخال به آن دچار میشوند. اما روماتیسم چشمی در بیشتر مواقع با اختلالات خود ایمنی مثل لوپوس یا آرتریت روماتوئید مرتبط است.
- گل مژه (استای): در بیماری گل مژه، یکسری برجستگیهای دردناک قرمز رنگ در پایه مژهها یا زیر پلک بوجود میآیند. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که غدد چربی موجود در مژهها یا پلک به باکتری آلوده شوند.
- اندوفتالمیت: این نوع از عفونت چشم به دلیل وارد شدن جسم تیز به داخل چشم و همچنین انجام جراحیهای چشمی از قبیل عمل آب مروارید رخ میدهد.
- عفونت تراخم: این نوع از عفونت قادر است که بیشتر لایه داخلی پلک را درگیر کند و سبب ایجاد جای زخم و اسکار در چشم شود. در این بیماری چنانچه زخمها با نوک مژهها به دلیل به داخل برگشتن پلک برخورد کنند، به بافت قرنیه آسیب وارد میشود. رعایت روزانه بهداشت چشم و همچنین مصرف آنتی بیوتیکهای تجویز شده توسط پزشک نقش موثری در درمان این نوع از عفونت خواهد داشت.
- بلفاریت: عفونت چشم بلفاریت در زمانی اتفاق میافتد که پلکها عفونی شوند و غدد کوچک چربی نزدیک خط مژه مسدود بشوند. سوزش شدید، خارش و آبریزش چشم از جمله علائم و نشانههای بلفاریت چشم هستند.
- عفونت سلولیت مجاری: این عفونتها میتوانند بیشتر بافت اطراف چشم را درگیر کنند و در صورت عدم درمان، بسیار خطرناک هستند. به طوری که مشکلات دائمی و عوارض جدی را برای بیماران به همراه دارند.
- کراتیت قارچی: این نوع از عفونت های چشم به علت وارد آمدن آسیب به چشم ایجاد میشوند. آن دسته از افرادی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند نیز ممکن است که به کراتیت قارچی مبتلا شوند. زخم قرنیه و از دست رفتن بینایی از جمله مهمترین عوارض عدم درمان کراتیت قارچی هستند. این امکان برای شما فراهم است که برای مداوای این نوع عفونت (طبق دستور پزشک) از داروهای آنتی بیوتیک، ضد قارچ و ضد ویروس در قالب قطره و یا قرصهای چشمی استفاده نمایید.
عفونت چشم در کودکان
عفونت چشم به عنوان یکی از شایعترین مشکلات در کودکان شناخته میشود که در صورت عدم درمان ممکن است به چشمها آسیب برساند. منشأ این عفونت معمولا باکتریایی یا ویروسی است. به طور معمول، عفونت باکتریایی با استرپتوکوک، استافیلوکوک و گلوکزید بزرگ شروع میشود. علائم و نشانههای عفونت چشم در کودکان شامل درد و سوزش در چشمها، قرمزی و التهاب چشم و گاهی اوقات نیز تورم است.
علل عفونت چشم
لازم به توضیح است که عوامل متعددی در ایجاد عفونت های چشم نقش دارند که مهمترین آنها عبارتند از:
1️⃣ تماس و مالیدن چشمها با دستان آلوده (عوارض مالیدن چشم) |
2️⃣ نگهداری نامناسب و استفاده غیر اصولی از لنزهای تماسی |
3️⃣ تماس چشمها با آب و اشیاء کثیف |
4️⃣ ارتباط با افراد درگیر عفونت های چشمی |
5️⃣ عوامل زیست محیطی مثل میکروبها، باکتریها، قارچها و ویروسها |
6️⃣ التهابات چشمی ناشی از گرد و غبار و ذرات معلق در هوا |
7️⃣ تماس چشم با مواد شیمیایی مثل اسپریهای مو |
تشخیص عفونت چشم
در صورتی که علائم و نشانههای عفونت های چشم در شما مشاهده میشود، لازم است که به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید. زیرا ایشان میتواند نوع عفونت را تشخیص داده و از بهترین روشهای درمانی نیز برای رفع آن استفاده کند. چشم پزشک برای این تشخیص باید چشمها را معاینه کند که بدین منظور از یک وسیله روشن برای بررسی قرنیه و شبکیه چشم کمک میگیرد.
همچنین در مواقعی که چشمها ترشح داشته باشند، نمونهای از این ترشحات را بررسی مینماید تا نوع عفونت چشمی را شناسایی کند. با توجه به اینکه این عارضه چشمی ممکن است در اثر یک بیماری دیگر رخ دهد، بنابراین افراد از نظر ابتلا به بیماریهایی مانند هرپس سیمپلکس، سوزاک و کلامیدیا مورد آزمایش قرار خواهند گرفت.
زمان مراجعه به پزشک برای درمان عفونت چشم
به طور معمول، انواع عفونت های چشم خطر چندانی ندارند، اما اگر برای مدتهای طولانی به آنها رسیدگی نکنید و بیاهمیت باشید، ممکن است که عوارض جبران ناپذیری را برای شما به دنبال داشته باشند (مانند روماتیسم چشم). بنابراین اگر علائم و نشانههای این عارضه در شما دیده میشود، بهتر است که فوراً به چشم پزشک مراجعه کنید تا با تشخیص نوع عفونت از بهترین روشهای درمانی برای برطرف کردن آن استفاده نماید.
چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!
پیشرفتهترین تجهیزات جراحی
بیش از 2500 جراحی چشم موفق
رضایتمندی بیماران
جدیدترین متدهای درمان
پیشگیری از عفونت چشم
برای پیشگیری از ابتلا به عفونت های چشمی رعایت نکات زیر توصیه میشود:
- از مالیدن دستهای کثیف خود به صورت و چشمها خودداری کنید.
- مرتبا دوش بگیرید و دستهای خود را بشویید.
- مواد غذایی را مصرف کنید که دارای آنتیبیوتیکهای طبیعی هستند.
- برای تمیز نمودن صورت مخصوصاً اطراف چشمهای خود از حوله و دستمال تمیز استفاده کنید.
- لوازم آرایشی چشمهای خود را به طور مشترک با دیگران استفاده نکنید.
- حداقل هفتهای یک بار ملحفه و روبالشتیهای خود را بشویید.
- از لنزهای چشمی مناسب استفاده کنید.
- لنزهای خود را روزی یک مرتبه با کمک مواد شوینده مخصوص تمیز کنید.
- هر نوع وسیلهای که افراد مبتلا به عفونت های چشم از آن استفاده میکردند را تعویض نمایید.
درمان عفونت چشم
بهترین و کاربردیترین روشهای درمان عفونت های چشم به شرح زیر است:
اصلاح عادات رفتاری مربوط به چشم ها
- استراحت دادن به چشم ها: یکی از اساسیترین مراحل در درمان عفونت چشمی، استراحت دادن به چشمها است. شایان ذکر است که استفاده طولانی مدت از دستگاههای الکترونیکی مثل کامپیوتر، تلفن همراه و مطالعه در نور کم ممکن است که علائم و نشانههای ناراحتی چشم را بیشتر کنند. همچنین عارضه سندروم بینایی کامپیوتر را نیز به دنبال دارد.
- شستشوی مداوم چشم ها: انجام این کار با آب گرم و به صورت ملایم میتواند نقش موثری در برطرف نمودن آلودگی و ذرات خارجی داشته باشد. همچنین در رفع مشکل خشکی چشم نیز تا حد زیادی تاثیرگذار است.
- استفاده از محلول رقیق شده شامپو بچه و آب: بهتر است که از این محلول رقیق برای ضدعفونی کردن چشمها استفاده کنید.
استفاده از انواع قطره های چشمی
این قطرههای چشمی در رفع عفونت چشم بسیار اثربخش هستند و توسط پزشک متخصص و طبق نوع و شدت عفونت تجویز میشوند. این قطرههای چشمی ضدعفونی کننده با تسکین علائم التهاب، تورم، سوزش، خارش و خشکی در چشمها شدت بیماری را به مقدار زیادی کاهش میدهند.
استفاده از قطره های ضد حساسیت و ضد التهاب: پزشک برای از بین رفتن علائم عفونت آلرژیک چشم یکسری قطرههای ضد حساسیت و ضد التهاب را تجویز میکند. به طور معمول این قطرهها شامل استروئیدها و آنتی هیستامینها میشوند. آنتی هیستامینها ضد حساسیت هستند و مشکلات سوزش، خارش و التهاب چشمها را کم میکنند. استروئیدها نیز نقش ضد التهابی دارند و التهابات موجود در چشم را رفع میکنند. مصرف این قطرهها باید تحت نظر پزشک متخصص و در زمان منظم صورت بگیرد.
استفاده از قطره های قارچی: درمان عفونت قارچی چشم بر اساس نوع عفونت مشخص میشود. اما معمولا برای رفع این نوع از عفونت از قطرههای قارچی کمک گرفته میشود. این داروها گاهی اوقات ساختگی هستند و به بستری شدن در بیمارستان نیاز دارند. همچنین با اثر بر روی قارچها سبب کاهش رشد و نابود شدن آنها خواهند شد.
استفاده از سایر داروهای درمان عفونت چشمی
- استفاده از آنتی بیوتیک ها: پزشک متخصص معمولا برای درمان عفونت باکتریایی چشم از آنتی بیوتیکها کمک میگیرد. این داروها با اثر بر باکتریها منجر به نابودی یا مهار رشد آنها میشوند. بر اساس شدت و نوع عفونت های چشم، پزشک پماد چشمی آنتی بیوتیک یا قطره چشمی آنتی بیوتیک را تجویز مینماید. مصرف منظم و دقیق این داروها بسیار مهم است. زیرا در صورت عدم استفاده صحیح ممکن است که باکتریها نسبت به این داروها مقاوم شوند و علائم عفونت های چشم بدتر شود.
- استفاده از داروهای ضد ویروس: به طور معمول، عارضه عفونت ویروسی چشمها به مدت چند هفته و به صورت خود به خودی برطرف میشود. زیرا در بیشتر مواقع، سیستم ایمنی بدن توانایی مقابله با این نوع عفونت را دارد. اما گاهی اوقات برای مداوای عفونتهای تبخالی به درمان ضد ویروسی نیاز است. شایان ذکر است که قطرههای چشمی حاوی آنتی ویروس میتوانند برای کنترل رشد ویروس و همچنین کاهش علائم عفونت چشم بسیار مفید باشند. این قطرهها سبب کاهش خارش، التهاب و قرمزی چشم خواهند شد.
بهترین قطره برای درمان عفونت چشم
بهترین قطرهها برای درمان این بیماری چشمی عبارتند از:
قطره چشم افلوکساسین
این قطره برای رفع عفونتهای باکتریایی چشم تجویز میشود. به طوری که با از بین بردن باکتریهای عفونت زا سبب برطرف شدن این بیماری خواهد شد. در نظر داشته باشید که عفونت چشم به عنوان یکی از رایجترین علل ورم ملتحمه شناخته میشود.
قطره کلرامفنیکل
این قطره یک نوع آنتی بیوتیک است که برای درمان عفونتهایی که منشا باکتریایی دارند، مثل عفونت چشم یا عفونت گوش مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو یک نوع آنتی بیوتیک ارزان و ساده به شمار میآید. به همین دلیل در کشورهای در حال توسعه بسیار پر استفاده است. اما در کشورهای توسعه یافته از آن فقط برای برطرف نمودن موضعی التهاب ملتحمه چشم استفاده خواهد شد.
قطره های چشمی استروئید (کورتونی)
این نوع قطرهها برای درمان عفونت چشم بسیار قوی هستند و حتما بایستی توسط چشم پزشک تجویز شوند. قطرههایی مثل دگزامتازون، هیدروکورتیزون، بتامتازون، فلوئورومتولون، پردنیزولون و مدریزون از جمله قطرههای چشمی استروئید هستند. این داروها برای درمان یکسری از بیماریهای چشمی تا حد زیادی کمک کننده هستند. اما نباید برای مدتهای طولانی از آنها استفاده کنید. زیرا ممکن است که سبب ایجاد عارضههایی مثل آب مروارید و آب سیاه بشوند.
بهترین آنتی بیوتیک برای درمان عفونت چشم
امروزه از داروهای مختلفی برای درمان انواع عفونت های چشم استفاده میشود. آنتی بیوتیکها نیز از جمله این داروها هستند که فقط میتوانند عفونتهایی که منشا باکتریایی دارند را رفع نمایند. از جمله بهترین آنتی بیوتیکها برای درمان این عارضه میتوان گاتیوکسیوسین، ماکسی فلوکساسین، توبرامایسین، جنتامایسین، باسیتراسین، سیپروفلوکساسین را نام برد. لازم به ذکر است که این داروها به شکل قطره برای برطرف نمودن عفونت چشم در بزرگسالان استفاده میشوند و مصرف آنها نیز باید حتما طبق دستور پزشک باشد.
عفونت چشم بعد از لنز
اگر در زمان استفاده از لنزهای چشمی توجهی به رعایت بهداشت آنها نداشته باشید یا لنزها را در محیطی آلوده قرار دهید، قطعا دچار عفونت چشم بر اثر لنز خواهید شد. بهتر است بدانید که درمان این نوع عفونت بسیار سخت است و سبب بروز مشکلات زیادی برای شما خواهد شد. عدم مراقبت صحیح از لنزها و پارگی آنها میتواند ریسک ابتلا به عفونت قارچی چشم را در شما بیشتر کند. عفونت انگلی به وسیله این لنزها به قرنیه وارد میشود و میتواند برای سیستم بینایی شما بسیار خطرناک باشد.
چنانچه از لنز استفاده میکنید، ضرورت دارد که به تمامی نکات بهداشتی استفاده از آن توجه جدی داشته باشید تا از بروز عفونت چشمی جلوگیری نمایید.
درمان خانگی عفونت چشم
چند مورد از اثربخشترین روشهای درمان خانگی انواع عفونت های چشم عبارتند از:
- استفاده از آب نمک (محلول سالین): این امکان برای شما وجود دارد که محلول سالین را از داروخانه خریداری نمایید و چشمها را با کمک آن شستشو دهید. این محلول ترکیب شیمیایی شبیه به اشک دارد و میتواند در تمیزی و درمان این بیماری بسیار موثر باشد.
- کیسه های چای: بهتر است بدانید که انواع چای از قبیل چای سبز و سیاه دارای خاصیت ضد التهابی هستند. بنابراین استفاده از کیسههای سرد چای میتواند نقش موثری در بهبود روند درمان عفونت های چشم داشته باشد.
- کمپرس گرم: استفاده از کمپرس گرم در تسکین درد چشمها و همچنین بهبود وضعیت غدد چشمی بسیار اثربخش است.
- کمپرس سرد: به طور معمول، کمپرس سرد میتواند در کاهش درد و تورم چشمها مفید باشد، اما به تنهایی قادر نیست که عفونت را برطرف کند.
شایان ذکر است که روشهای درمان خانگی این بیماری فقط نقش تسکین دهنده موقت عفونت را دارند و چنانچه عفونت حاد باشد، بایستی به پزشک مراجعه نمایید. همچنین بکار بردن روشهای درمان خانگی برای مداوای عفونت های چشم کودکان و نوزادان، ممنوع است و باید به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید.
عوارض عدم درمان عفونت چشم
در نظر داشته باشید که اگر عفونت چشم درمان نشود، میتواند عوارض احتمالی مختلفی را به دنبال داشته باشد. این عوارض با توجه به نوع و شدت عفونت متفاوت هستند که عبارتند از:
❌ قرمزی چشم | ❌ اشک ریزی چشم | ❌ تغییر رنگ چشم |
❌ تورم پلک و چشم | ❌ التهاب چشم | ❌ بیشتر شدن ترشحات چشمی |
❌ حساسیت نسبت به نور | ❌ افزایش حساسیت به آلرژی | ❌ بالا رفتن دمای بدن |
آیا عفونت چشم سبب کوری می شود؟
اگر عفونت چشم به موقع درمان شود، بعد از گذشت چندین روز با مصرف یکسری داروها و رعایت برخی نکات مراقبتی برطرف خواهد شد. اما اگر نسبت به این عارضه چشمی بیتفاوت باشید و به آن اهمیت ندهید، ممکن است که با تشدید عفونت، بینایی خود را در معرض خطر جدی قرار بدهید.
گاهی اوقات ممکن است که بیمار با عدم رسیدگی به عفونت چشم به دیگر بیماریهای خطرناک چشمی مبتلا شود. در برخی مواقع، شدت این عارضه به قدری حاد است که باید چشم تخلیه شود. در این صورت باید برای بازیابی زیبایی ظاهری خود از چشم مصنوعی به جای چشم تخلیه شده استفاده نمایید. بنابراین باید درمان این بیماری را جدی بگیرید.
آیا عفونت چشم خطرناک است؟
در صورتی که عفونت های چشمی در زمان درست شناسایی و درمان نشوند، میتوانند خطرناک باشند. به طوری که برای سیستم بینایی و چشمها عوارض جدی را به همراه داشته باشند. شدت علائم و نشانههای این بیماری بر اساس نوع آن ملایم یا شدید است.
برای مثال، عفونت باکتریایی چشم میتواند منجر به درد، تورم و سوزش شدید در چشمها شود و در صورتی که به موقع درمان نشود، بافت قرنیه تخریب خواهد شد.
علاوه بر آن، بر اساس نوع عفونت چشمی، ممکن است که این بیماری به دیگر نواحی بدن نیز انتقال پیدا کند. به عنوان مثال، چنانچه عفونت چشم به علت ویروس هرپس سیمپلکس باشد، این احتمال وجود دارد که به دیگر قسمتهای بدن از جمله صورت نیز منتقل شود و منجر به ایجاد آبله یا تبخال خواهد شد.
جمع بندی
در این محتوا به بررسی بیماری عفونت چشم و انواع روشهای درمان آن پرداختیم. در صورتی که علائم و نشانههای این بیماری در شما مشاهده میشود، ضرورت دارد که سریعا به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کنید.
مشاوره حضوری درمان عفونت چشم در ماهشهر
اگر ساکن استان خوزستان از جمله شهرهای اهواز و ماهشهر و یا اطراف آن هستید و برای درمان عفونت چشم قصد مراجعه به یک چشم پزشک خوب را دارید، میتوانید به مطب دکتر وحید بیگی مراجعه کنید.
آدرس: ماهشهر ؛میدان امام،خیابان باهنر ،جنب عینک زایس