خونریزی چشم حالتی است که در آن رگهای کوچک و خونی چشم آسیب دیده و پاره میشوند. این اتفاق ممکن است در بخشهای مختلف چشم از قبیل ملتحمه، عنبیه یا شبکیه رخ دهد. این عارضه در اغلب موارد بی خطر است و بعد از گذشت چندین روز به صورت خود به خودی برطرف میشود.
چنانچه مایل هستید که اطلاعات خود را در خصوص عارضه خون افتادن چشم افزایش دهید، مطالعه این محتوا به شما پیشنهاد میشود. در ادامه همراه ما باشید.
علت خونریزی چشم چیست؟
گفتنی است که ایجاد لکه خون و خونریزی در چشم در افراد مختلف به دلایل متعددی رخ میدهد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
وارد شدن آسیب یا ضربه به چشم
ممکن است در اثر انجام برخی فعالیتهای فیزیکی چشمها آسیب دیده و خونریزی کاسه چشم مشاهده شود که آنها را بیان میکنیم:
- عطسه : این احتمال وجود دارد که در اثر عطسه شدید هنگام آنفولانزا، سرماخوردگی یا آلرژی رگهای خونی در چشم پاره شوند که به دنبال آن، لکه خون در چشم مشاهده خواهد شد.
- سرفه : ممکن است در نتیجه سرفههای شدید نیز مانند عطسه به رگهای خونی چشم فشار وارد شده و پاره شوند.
- استفراغ : استفراغ شدید و مکرر میتواند سبب افزایش فشار داخل جمجمه و فشار بر رگهای خونی ظریف در چشمها شود. در اثر این وضعیت، پارگی مویرگها در چشم و خونریزی چشم رخ خواهد داد.
- مالیدن شدید چشم : گاهی اوقات ممکن است به دلیل خشکی چشم یا ورود اجسام خارجی و گرد و غبار به چشم فرد ناخودآگاه وادار به مالیدن چشم ها شود. این کار میتواند منجر به پارگی رگهای خونی کوچک در چشم شده که در اثر آن، خونریزی کاسه چشم اتفاق میافتد.
- وارد شدن آسیب به چشم : احتمال دارد که به دلیل ضربه دیدن چشم، ورود جسم نوک تیز به چشم یا گریه زیاد، ساختارهای سطحی یا عمیقتر چشم آسیب دیده و خون افتادن چشم مشاهده شود.
- فشار فیزیکی اضافی برای دید بهتر : اعمال فشار فیزیکی به چشم برای مشاهده بهتر اجسام دور یا نزدیک ممکن است آسیب خفیفی به چشمها وارد نماید که در اثر آن، ایجاد لکه خون در چشم به دلیل پارگی مویرگهای خونی چشم رخ خواهد داد.
- فعالیت های ورزشی سنگین : انجام فعالیتهای ورزشی سخت مثل بلند کردن اجسام سنگین میتواند فشار زیادی را به جمجمه و رگهای خونی چشم وارد کرده و سبب ایجاد لکه خون در چشم شود.
برای دریافت مشاوره رایگان خونریزی چشم فرم زیر را پر کنید.
برخی بیماری ها
لازم به ذکر است که برخی بیماریهای زمینهای قادر هستند که ریسک بروز خون افتادن چشم را افزایش دهند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- فشار خون بالا : فشار خون بالا یکی از عوامل خطرناک برای سلامتی است که میتواند سبب آسیب شدید به عروق خونی بدن از قبیل عروق چشمی شود. انسداد خون در برخی از این رگهای خونی قادر است منجر به پارگی رگها و تشکیل لکههای خونی شود. ایجاد لکه خون در چشم یکی از عوارض خفیف تا جدی پرفشاری خون است که در صورت مشاهده آن بایستی سریعا در خصوص وضعیت بدن خود با پزشک متخصص صحبت کنید.
- دیابت : این احتمال وجود دارد که قند خون بالا در بیماری دیابت سبب آسیب به شبکیه چشم شود که به دنبال آن، افراد خونریزی چشم را تجربه میکنند. در صورت عدم مدیریت این مشکل، ممکن است بیماری رتینوپاتی دیابتی رخ داده و بیمار کاهش شدید و قابل توجهی را در بینایی خود احساس کند.
جراحی چشم
جراحیهای چشمی مثل عمل آب مروارید و یا جراحی لیزیک می توانند ریسک بروز ایجاد لکه خون و خونریزی از چشم را در افراد مختلف افزایش دهند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، ممکن است نزدیک به ۱ الی ۲ درصد از نوزادان تازه متولد شده بعد از زایمان طبیعی به خونریزی چشم دچار شوند.
مصرف داروهای رقیق کننده خون
داروهای رقیق کننده خون طبیعی و مصنوعی از قبیل قرصهای آسپرین قادر هستند که سبب پاره شدن عروق خونی در قسمتهای مختلف بدن شود. در اثر این پارگی عروق، لکههای خونی ایجاد میشوند. این وضعیت ممکن است در رگهای خونی چشم نیز اتفاق بیفتد که لکه خون و خونریزی در چشم مشاهده خواهد شد.
تغییر در فشار چشم
احتمال دارد که در اثر بلند شدن ناگهانی، پرواز هوایی یا انجام تمرینات یوگا در فشار چشم تغییرات ناگهانی ایجاد شود. در نتیجه این تغییر در فشار چشم، پارگی رگهای خونی و خونریزی چشم رخ میدهد.
عفونت چشم
عفونت چشم به دلیل عوامل باکتریایی نیز به عنوان یکی دیگر از علل ایجاد کننده لکه خون در چشم شناخته میشود. در صورت مواجهه با این عارضه لازم است که در اسرع وقت به منظور مدیریت وضعیت عفونت چشم و تسریع در روند بهبودی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
آلرژی
آلرژنها قادر هستند که با ایجاد واکنشهایی از قبیل عطسه و سرفه شدید و مداوم و همچنین قرمزی و آبریزش از چشم سبب پارگی رگهای خونی و خونریزی خفیف در چشم شوند.
جراحی و درمان انواع بیماریهای چشم، رفع عیوب انکساری و انجام جراحی زیبایی پلک توسط دکتر وحید بیگی با نمونه کارهای متعدد
علت لکه خون در چشم
لکه خون در چشم معمولاً به دلیل پارگی رگهای خونی کوچک در نتیجه عواملی مانند فشار خون بالا، دیابت، عطسه یا سرفه شدید، ضربه به چشم، بلند کردن اجسام سنگین یا مصرف برخی داروهای رقیق کننده خون ایجاد میشود. در صورت مشاهده لکه خون در چشم به همراه تاری دید و درد بایستی در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.
تشخیص علت خونریزی چشم
لازم به ذکر است که چنانچه علائمی مثل تاری دید ناگهانی، جرقههای نورانی، کوری ناگهانی، حالت مگس پران در چشم و غیره را در چشم خود تجربه کردید، به احتمال زیاد یک عاملی سبب ایجاد لکه خون و خونریزی در چشم شما شده است.
در صورت بروز این مشکل بایستی در اسرع وقت به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید. گفتنی است که پزشک به منظور تشخیص علت خونریزی چشم انجام برخی آزمایشات ضروری مثل اندازه گیری بینایی، پاسخ مردمک نسبت به نور، معاینه ته چشم و غیره را برای شما تجویز میکند. با انجام این آزمایشات و مشخص شدن علت خون افتادن و لکه خون در چشم، باید به دنبال راههای مختلف درمان آن باشید.
پیشگیری از علت خونریزی چشم
طبق توصیه پزشکان بهتر است که با رعایت یکسری نکات مراقبتی از رخ دادن خونریزی چشم پیشگیری نمایید که در ادامه آنها را بیان میکنیم:
- قند خون خود را مرتباً چک کنید و معاینات منظم چشمی انجام دهید.
- فشار خون را تحت کنترل نگه دارید و سبک زندگی سالمی داشته باشید. بدین صورت که از مصرف غذاهای چرب و شور اجتناب نمایید.
- در محیطهای خطرناک و آلوده به منظور جلوگیری از آسیب دیدن چشمها از عینک محافظ استفاده کنید.
- دوز مصرفی داروهای رقیق کننده خون را تحت نظر پزشک تنظیم کنید.
- تا جای ممکن بهداشت چشم را رعایت کرده و از تماس دستهای آلوده به چشمها اجتناب نمایید.
- برای جلوگیری از عفونت چشم از لنزهای تماسی استریل نشده و آلوده خودداری کنید.
- از انجام فعالیتهای جسمی شدید که فشار ناگهانی به چشم وارد میکنند، بپرهیزید و زمان استفاده از لنز را نیز محدود نمایید. همچنین بایستی در زمان خواب نیز لنزهای چشمی را خارج کنید.
- نباید چشمان خود را به صورت شدید و مداوم ماساژ دهید.
- به صورت منظم معاینات چشم پزشکی را برای شناسایی و درمان زودهنگام مشکلات شبکیه انجام دهید.
- اگر به عارضه خشکی چشم دچار هستید، باید قطرههای مرطوب کننده چشم را به صورت مداوم مصرف کنید.
راه های درمان خونریزی چشم
در نظر داشته باشید که روشهای درمان مشکل لکه خون در چشم و خونریزی کاسه چشم با توجه به نوع و شدت آن در افراد مختلف فرق دارد. در ادامه به بررسی راههای درمان این مشکل میپردازیم:
مصرف داروها و قطره
احتمال دارد که پزشک مصرف یکسری قطرههای چشمی ویژه را به منظور کاهش قرمزی و لکه خون در چشم تجویز نماید. همچنین در صورتی که خونریزی در چشم به دلیل عفونت چشمی رخ داده باشد، ممکن است مصرف آنتی بیوتیکهای موضعی نیز توسط پزشک تجویز شود.
مدیریت بیماری های زمینه ای
چنانچه ابتلا به بیماریهایی مثل پرفشاری خون یا دیابت دلیل خونریزی در چشم باشد. لازم است که این بیماریهای زمینهای را با مصرف برخی داروهای خاص تجویز شده توسط پزشک و همچنین داشتن سبک زندگی سالم مدیریت کنید.
انجام جراحی
در صورتی که لکه خون در چشم به علت آسیب دیدن زجاجیه یا شبکیه چشم رخ دهد، ممکن است پزشک انجام برخی عملهای جراحی را به شما پیشنهاد دهد.
درمان خانگی خونریزی چشم
این امکان برای شما فراهم است که برای برطرف نمودن لکه خون در چشم و خونریزی کاسه چشم از برخی راههای درمان خانگی کمک بگیرید که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- گذاشتن خیار برروی چشم: به منظور مقابله با این مشکل میتوانید حلقههای ریز خیار را به مدت ۱۵ دقیقه بر روی چشمان خود بگذارید. انجام این کار برای درمان لکه خون در چشم بسیار اثربخش خواهد بود.
- کمپرس سرد : بهتر است که برای رفع قرمزی و لکه خون در چشم از کمپرس سرد در فواصل ۱۵ دقیقهای استفاده کنید. البته باید در حین استفاده از این کمپرس مراقب باشید که به چشمان شما فشار زیادی وارد نشود. زیرا ممکن است افزایش خون افتادن چشم را تجربه کنید.
- چای سبز : توصیه میشود که برای درمان خونریزی کاسه چشم از چای سبز کمک بگیرید. بدین صورت که دو قطره چای سبز را به داخل چشم بریزید و اثرات قابل توجه آن را بر روی وضعیت سلامت خود احساس کنید.
- رفع خونریزی چشم با گلاب، آب گل یاسمن، شیر و غیره : چکاندن چند قطره گلاب یا آب گل یاسمن در چشم میتواند نقش بسیار موثری در بهبود خونریزی چشم داشته باشد. همچنین استفاده از پنبه آغشته به شیر بر روی پلکهای بسته نیز تا حد زیادی در کاهش لکه خون در چشم ثمربخش است.
زمان مراجعه به پزشک برای درمان خونریزی چشم
خونریزی چشم در اغلب موارد به صورت خود به خودی برطرف میشود. در صورتی که این مشکل با علائم زیر همراه باشد، لازم است که به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید:
- هرگونه وارد شدن آسیب فیزیکی به چشم میتواند سبب خون افتادن چشم شود.
- چنانچه سابقه ابتلا به پرفشاری خون را دارید، باید ایجاد لکه خون در چشم را جدی بگیرید و با پزشک خود در این زمینه صحبت کنید.
- در مواقعی که مشکلاتی مثل تاری دید ناگهانی، دوبینی، قرمزی همزمان در هر دو چشم و غیره را در چشم خود تجربه میکردید.
- اگر چشمها نسبت به لمس کردن حساس باشند، ممکن است عفونت یا التهاب چشم دلیل آن باشد.
- مشاهده تورم و کبودی دور چشم ممکن است نشانهای از وارد شدن آسیب جدی به چشم باشد.
- احساس درد به همراه خونریزی در چشم خطرناک است و باید به فکر درمان فوری آن باشید.
چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!
پیشرفتهترین تجهیزات جراحی
بیش از 2500 جراحی چشم موفق
رضایتمندی بیماران
جدیدترین متدهای درمان
کلام آخر
در این محتوا به بررسی عارضه خونریزی چشم پرداختیم. دانستیم که این عارضه معمولا در اثر وارد شدن آسیب به عروق خونی در چشم و پارگی آنها رخ میدهد و میتواند بعد از گذشت چند روز به صورت خود به خودی رفع شود. چنانچه این عارضه در شما ادامهدار بود یا علائم دیگری را به همراه آن تجربه کردید، لازم است به پزشک متخصص مراجعه نمایید.