خوابیدن با لنز چه خطراتی دارد؟

عوارض خوابیدن با لنز می‌تواند بسیار جدی‌تر از آن چیزی باشد که بسیاری از افراد تصور می‌کنند. اگر چه استفاده از لنزهای تماسی روشی رایج برای اصلاح بینایی است؛ اما رعایت نکردن دستورالعمل‌های ایمنی به‌ ویژه هنگام خواب می‌تواند منجر به عفونت‌های چشمی، قرمزی، خشکی و در موارد شدیدتر کاهش بینایی شود.

بسیاری از افراد بدون آگاهی از این خطرات، عادت دارند شب‌ها با لنز بخوابند یا آن را طولانی‌ مدت در چشم نگه دارند. در این متن به بررسی تجربه‌ها، نشانه‌ها و راهکارهایی برای کاهش آسیب‌های احتمالی ناشی از این عادت نادرست خوابیدن با لنز طبی خواهیم پرداخت.

مشکلات چشمی خوابیدن با لنز

چرا نباید با لنز بخوابیم؟

اغلب افرادی که دچار مشکلات بینایی هستند، ترجیح می‌دهند به جای عینک از لنز استفاده کنند. زیرا لنزهای تماسی راحت‌ترند و ظاهر بهتری به چشم‌ها می‌بخشند؛ اما متخصصان چشم توصیه می‌کنند که لنزها نباید به طور مداوم و دائمی استفاده شوند.

نکته مهم این است که قرنیه چشم تنها قسمتی از بدن است که مستقیماً از هوا اکسیژن دریافت می‌کند و این روند حتی در هنگام خواب نیز ادامه دارد. هنگامی که فرد با لنز می‌خوابد، یک لایه روی قرنیه را می‌پوشاند و باعث می‌شود اکسیژن ‌رسانی به قرنیه کاهش یابد. اگر در استان خوزستان زندگی می‌کنید، برای مشاوره بیشتر درباره خوابیدن با لنز به بهترین کلینیک چشم پزشکی در اهواز و ماهشهر مراجعه کنید.

برای دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را پر کنید.

مشخصات(ضروری)
دریافت نوبت جهت انجام خدمات:
محل درمان:

خطرات خوابیدن با لنز چشمی

خوابیدن با لنز می‌تواند زمینه ‌ساز ابتلا به چند نوع التهاب قرنیه شود. در ادامه مهم‌ترین عوارض خوابیدن با لنز را بیان می‌کنیم:

کراتیت باکتریایی

این نوع عفونت معمولاً توسط باکتری‌هایی مثل استافیلوکوک اورئوس یا سودوموناس آئروژینوزا ایجاد می‌شود که در بدن انسان و محیط زیست وجود دارند. استفاده طولانی ‌مدت از لنز، ضعف سیستم ایمنی یا آسیب چشمی می‌تواند ریسک ابتلا به این عفونت را افزایش دهد. طبق نظر موسسه ملی چشم، این بیماری معمولاً با مصرف قطره‌های چشمی قابل درمان است؛ اما در موارد شدید ممکن است به قطره‌های استروئیدی نیاز باشد. عدم درمان کراتیت باکتریایی معمولا منجر به زخم دائمی قرنیه خواهد شد.

خطرات خوابیدن با لنز چشمی

کراتیت آکانتامبا

این عفونت توسط آمیبی ایجاد می‌شود که در منابع آبی مثل آب شیر، استخرها و رودخانه‌ها وجود دارد. اگر لنزها با آب شیر شسته شده یا با آن‌ها شنا کنید و یا حتی با آن‌ها بخوابید، احتمال ابتلا به این نوع التهاب بالا می‌رود. درمان این بیماری به مصرف طولانی ‌مدت قطره‌های دارویی نیازمند است و در مواردی ممکن است انجام جراحی لازم شود.

کراتیت قارچی

این نوع التهاب در مناطق گرمسیری و دارای آب و هوای گرم بیشتر دیده می‌شود. خوابیدن با لنز می‌تواند ریسک ابتلا به آن را افزایش دهد. مخصوصاً در افرادی که قبلاً آسیب دیدگی چشم ناشی از گیاهان یا شاخه‌ها داشته‌اند. درمان فوری این وضعیت اهمیت بالایی دارد. زیرا در غیر این صورت ممکن است باعث نابینایی شود. در بعضی کشورها مثل هند، کراتیت قارچی به عنوان یکی از علل اصلی نابینایی شناخته می‌شود.

سایر عوارض خوابیدن با لنز طبی

علاوه بر انواع کراتیت، خوابیدن با لنز می‌تواند مشکلات دیگری هم برای فرد ایجاد کند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • التهاب ملتحمه: یکی از شایع‌ترین عوارض و خطرات خوابیدن با لنز چشمی، التهاب ملتحمه چشم است که باعث قرمزی چشم و ایجاد خارش می‌شود. التهاب ملتحمه شدید حتی ممکن است باعث حساسیت چشم نسبت به نور و احساس درد در آن شود.
  • زخم قرنیه: این مشکل به دلیل عفونت موضعی قرنیه به وجود می‌آید و با علائمی مثل قرمزی، درد و کاهش بینایی همراه است. درمان نشدن آن ممکن است به کاهش شدید دید یا نابینایی منجر شود.
  • هیپوکسی قرنیه: وقتی قرنیه به اندازه کافی اکسیژن دریافت نکند، دچار هیپوکسی می‌شود که سبب تاری دید و مشکلات جدی‌تر خواهد شد.
  • التهاب چشم: این حالت به شکل حاد یا مزمن ظاهر می‌شود و با علائمی مانند درد، تورم و سوزش چشم همراه است. در موارد شدید، عدم درمان می‌تواند منجر به عفونت‌های خطرناک شود که به سرعت باید تحت نظر پزشک قرار گیرد. همچنین ممکن است قرمزی و سوزش چشم به همراه تجمع گرد و غبار زیر لنزها ایجاد شود که موجب ناراحتی بیشتر در فرد خواهد شد.
نمونه کار قبل و بعد عمل انحراف چشم دکتر وحید بیگی

جراحی و درمان انواع بیماری‌های چشم، رفع عیوب انکساری و انجام جراحی زیبایی پلک توسط دکتر وحید بیگی با نمونه کارهای متعدد

نمونه جراحی بلفاروپلاستی در اهواز

خوابیدن با لنز چگونه باعث ابتلا به عفونت می‌ شود؟

قرنیه چشم هر روز در معرض باکتری‌های زیادی قرار دارد؛ اما به ندرت دچار عفونت می‌شود. دلیل این موضوع، عملکرد دفاعی طبیعی قرنیه است که برای محافظت به اکسیژن و رطوبت نیاز داردهنگامی که چشم باز است، چشمک زدن باعث مرطوب شدن سطح چشم می‌شود و اشک، اکسیژن را تامین می‌کند؛ اما زمانی که لنز روی چشم قرار می‌گیرد، میزان اکسیژن و رطوبت به شدت کاهش می‌یابد.

این مشکل هنگام خواب تشدید می‌شود. زیرا بدون اکسیژن کافی، سلول‌های قرنیه دچار کمبود اکسیژن (هیپوکسی) شده و توانایی مبارزه با باکتری‌ها کاهش پیدا می‌کند. در نتیجه فرد مستعد ابتلا به عفونت چشمی خواهد بود. علاوه بر عوارض استفاده از لنز برای چشم ،خوابیدن با لنز هم بر شدت عوارض آن می‌افزاید.

علائم مشکلات چشمی خوابیدن با لنز

استفاده مکرر و خوابیدن با لنز می‌تواند باعث بروز مشکلاتی شود که علائم آنها شامل موارد زیر است:

  • خارش چشم
  • حساسیت چشمی
  • قرمزی چشم
  • التهاب
  • حساسیت نسبت به نور
  • ترشح و اشک‌ ریزی بدون دلیل از چشم

مدت زمان مجاز خوابیدن با لنز

استفاده از لنزهای معمولی در هنگام خواب توصیه نمی‌شود. زیرا ممکن است چشم‌ها متورم و قرمز شوند و خطر بروز عفونت افزایش پیدا کند. البته برخی لنزهای مخصوص برای استفاده طولانی ‌مدت ساخته شده‌اند که می‌توان با اجازه اپتومتریست آنها را حتی هنگام خواب نیز استفاده کرد.

با این حال، استفاده پیوسته و طولانی‌ مدت از هر نوع لنز تماسی توصیه نمی‌شود. در ابتدا سازمان غذا و دارو آمریکا مدت استفاده بی‌خطر را دو هفته اعلام کرد اما بعداً پزشکان پیشنهاد دادند که استفاده نباید بیشتر از یک هفته ادامه داشته باشد.

چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!

پیشرفته‌ترین تجهیزات جراحی

بیش از 2500 جراحی چشم موفق

رضایت‌مندی بیماران

جدیدترین متدهای درمان

دکتر وحید بیگی جراح و متخصص چشم

مراقبت های پس از خوابیدن با لنز

اگر به هر دلیلی تصمیم گرفتید شب را با لنز بخوابید، رعایت چند نکته می‌تواند عوارض خوابیدن با لنز را کاهش دهد:

  • دستورالعمل‌های چشم‌ پزشک خود را به طور دقیق دنبال کنید و از لنز تماسی مناسب استفاده کنید.
  • از لنزهای یکبار مصرف روزانه بهره ببرید تا احتمال بروز عفونت کاهش یابد.
  • لنزها را به صورت منظم تمیز و ضدعفونی کنید. محلول‌های مناسب مانند پر اکسید هیدروژن برای ضدعفونی موثر هستند.
  • به چشم‌هایتان استراحت دهید و هر روز چند ساعت لنز را از چشم بردارید.
  • برای انجام کارهای طولانی مثل استفاده از کامپیوتر، بهتر است از یکسری عینک‌های مخصوص استفاده کنید.

جلوگیری از خطرات خوابیدن با لنز

امروزه لنزهای تماسی ساخته شده از هیدروژل سیلیکون نسبت به سایر انواع لنزها تا پنج برابر ایمن‌تر هستند. با این وجود، بهتر است تا حد امکان از خوابیدن با لنز خودداری کنید و از لنزهای با کیفیت بالا استفاده نمایید. همچنین بعد از بیدار شدن و برداشتن لنز، فراموش نکنید که از قطره اشک مصنوعی برای حفظ سلامت چشم‌ها بهره ببرید.

لنزهای چشمی مخصوص شب

لنزهای چشمی مخصوص شب

این لنزها طراحی شده‌اند تا در طول خواب به آرامی شکل قرنیه را تغییر دهند و به کودکان و بزرگسالان اجازه دهند روز بعد بدون نیاز به عینک یا لنز، دید واضحی داشته باشند. این نوع لنزها برای افرادی که دچار نزدیک ‌بینی، دوربینی یا آستیگماتیسم هستند، گزینه مناسبی محسوب می‌شوند.

تحقیقات نشان داده‌اند که استفاده از این لنزها می‌تواند از پیشرفت نزدیک ‌بینی در کودکان و نوجوانان جلوگیری کند که این موضوع به پیشگیری از بیماری‌های چشمی در بزرگسالی کمک خواهد کرد. علاوه بر این، بزرگسالانی که دچار پیر چشمی هستند نیز می‌توانند برای چند روز بدون عینک مطالعه کنند. همین دلایل موجب شده است تا بسیاری از اپتومتریست‌ها این لنزها را برای بیماران خود تجویز کنند.

آیا خوابیدن با لنز باعث نابینایی می شود؟

یکی از مهم‌ترین عوارض خوابیدن با لنز طبی، افزایش احتمال بروز عفونت چشم است که می‌تواند منجر به آسیب دائمی قرنیه و کاهش بینایی در فرد شود. در برخی موارد گزارش شده است که افراد پس از استفاده مداوم و نامناسب از لنز چشمی دچار نابینایی یا زخم قرنیه شده‌اند.

سوالات متداول درباره عوارض خوابیدن با لنز

اگر یک شب با لنز بخوابم چه اتفاقی می‌افتد؟

خطر بروز عفونت و التهاب قرنیه چند برابر می‌شود. پس حتماً لنزها را بعد از بیداری بردارید. اگر برداشتن لنز سخت است، چند قطره محلول استریل در چشم بریزید و پلک بزنید تا راحت‌تر خارج شوند.

کلام آخر

در این محتوا با خطرات خوابیدن با لنز چشمی آشنا شدیم. دانستیم که خوابیدن با لنز اگرچه ممکن است در ابتدا بی‌ضرر به ‌نظر برسد؛ اما در طولانی‌ مدت می‌تواند سلامت چشم را با خطرات جدی مواجه کند. توصیه می‌شود افراد پیش از استفاده از لنز، حتماً با متخصص بینایی مشورت کرده و به دستورالعمل‌های بهداشتی و ایمنی پایبند باشند.

خارج کردن لنز پیش از خواب، استفاده از لنزهای مناسب با شرایط چشم و رعایت بهداشت فردی، از جمله اقداماتی هستند که می‌توانند از بروز مشکلات چشمی جلوگیری کنند و به حفظ سلامت بینایی کمک نمایند. 

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید