بیرون زدگی چشم از حدقه یکی از مشکلاتی است که میتواند نگرانیهای زیادی را برای افراد به دنبال داشته باشد. این وضعیت ممکن است به دلایل گوناگونی بروز کند و به شناسایی دقیق علائم و اقدامات سریع درمانی نیازمند است. چنانچه مایل هستید که اطلاعات خود را در خصوص این عارضه چشمی افزایش دهید، مطالعه این مقاله به شما پیشنهاد میشود. در ادامه همراه ما باشید.
بیرون زدگی چشم از حدقه چیست؟
بیرون زدگی چشم از حدقه عارضهای است که در علم پزشکی با نام اگزوفتالمی شناخته میشود. در این وضعیت، کره چشم از حفره خود به سمت بیرون رانده میشود. احتمال دارد که این مشکل ناشی از اختلالات جدی، واکنشهای حاد یا بیماریهای کمیاب باشد. بررسی علل اصلی این عارضه، شناسایی علائم خطر و استفاده از روشهای درمانی مناسب برای حفظ سلامت چشم و ارتقای کیفیت زندگی بیماران اهمیت بسیار زیادی دارد.
برای دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را پر کنید.
علائم و نشانه های بیرون زدگی چشم
علائم و نشانههای اگزوفتالمی (بیرون زدگی چشم) شامل موارد زیر میشوند:
- کره چشم ممکن است از جایگاه خود به سمت بیرون فشار داده شود. این وضعیت معمولاً قابل مشاهده است و میتواند در یک یا هر دو چشم رخ دهد.
- احتمال دارد که اطراف چشم و پلکها دچار تورم و قرمزی شوند.
- یکسری از بیماران درد یا فشاری را در ناحیه چشم خود تجربه میکنند.
- مشکلاتی مانند تاری دید، دوبینی و اختلال در دید محیطی ممکن است ایجاد شوند.
- به دلیل التهاب یا تحریک، اشک ریزی از چشم میتواند رخ دهد.
- بستن چشمها یا حرکت دادن آنها به جهات مختلف معمولا با احساس درد و ناراحتی همراه است.
- خشکی چشم یا احساس وجود ذرات ریز مثل شن در چشم شایع است.
- این احتمال وجود دارد که به دلیل التهاب یا فشاری که به عصب بینایی وارد میشود، چشمان فرد نسبت به نور حساس شوند.
- فشار وارده بر عصبها و بافتهای اطراف چشم ممکن است منجر به سردرد شود.
دلایل بیرون زدگی چشم از حدقه
اگزوفتالمی یک بیماری مستقل نیست، بلکه علامتی از یک مشکل زمینهای محسوب میشود. یکی از رایجترین دلایل بیرون زدگی کره چشم، بیماری گریوز است. این بیماری به عنوان یک اختلال خودایمنی شناخته میشود و با پرکاری تیروئید همراه است. همچنین تیروئید چشمی نیز میتواند منجر به بروز این عارضه شود.
بیماری گریوز سبب تولید بیش از حد نرمال هورمونها و بزرگ شدن غده تیروئید میشود. همچنین میتواند با اثر بر روی چشمها موجب التهاب بافت اطراف آنها و بیرون زدگی چشم از حدقه شود.
عوامل دیگری مانند همانژیوما، لنفوم، لوسمی، نوروبلاستوما، تومورهای متاستاتیک ( سرطان چشم )، بیماریهای بافت همبند، خونریزی در ناحیه پشت چشم و سلولیت مداری (عفونت بافت دور چشم) نیز ممکن است به بیرون زدگی چشم از حدقه منجر شوند.
عوارض بیرون زدگی چشم از حدقه
این احتمال وجود دارد که مشکل اگزوفتالمی یکسری عوارض موقت یا همیشگی بر روی چشم و قدرت دید بیمار داشته باشد که در ادامه آنها را بیان میکنیم:
- اختلال در بینایی
- وارد شدن آسیب به عصب بینایی
- بیماری کراتوپاتی
- خشکی چشم
- ایجاد مشکل در حرکت دادن چشم
- آسیب دیدن دائمی ظاهر چشم
- عفونت چشم
- تجربه ناراحتی و درد در چشم
- دشوار بودن بستن پلک
- افسردگی
تشخیص علت بیرون زدگی چشم
در صورت تجربه هر یک از علائم نام برده شده، ضروری است که به یک پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید و برای درمان سریع آن اقدام کنید. همانطور که گفته شد، عارضه بیرون زدگی چشم معمولاً به دلیل بیماری گریوز رخ میدهد و برای تایید نهایی تشخیص، مراجعه به پزشک الزامی است.
پزشک نخست معاینه بالینی انجام داده و پرسشهایی مانند علائم از چه زمانی شروع شدند؟ آیا دچار سردرد یا تغییرات در دید خود شدهاید؟ و مواردی از این دست را مطرح میکند. پس از آن برای اطمینان از تشخیص، انجام آزمایشهایی نظیر آزمایش خون، تیروئید، تصویربرداری (مثل سی تی اسکن یا ام آر آی)، بررسی دقیق چشم و حدقه و همچنین اندازه گیری میزان بیرون زدگی چشم از حدقه را توصیه میکند.
چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!
پیشرفتهترین تجهیزات جراحی
بیش از 2500 جراحی چشم موفق
رضایتمندی بیماران
جدیدترین متدهای درمان
بیرون زدگی چشم مادرزادی
بیرون زدگی چشم مادرزادی به حالتی گفته میشود که چشمها از حد معمول خود بیرون زده و جلوتر قرار میگیرند. این مشکل معمولاً از بدو تولد وجود دارد و ممکن است به دلیل ناهنجاری در ساختار چشم یا نواحی اطراف آن رخ دهد. در برخی موارد ممکن است فرد به روشهای درمانی برای اصلاح وضعیت چشمها نیاز پیدا کند.
توصیه هایی برای کنترل علائم بیرون زدگی چشم از حدقه
پزشکان توصیه دارند که به منظور مدیریت علائم بیرون زدگی چشم به رعایت نکات زیر توجه داشته باشید:
- مصرف سیگار و دخانیات را ترک کنید.
- زدن عینک آفتابی را در بیرون از منزل فراموش نکنید.
- داروهای تجویزی توسط پزشک را مرتبا مصرف کنید و دوز دارو را به صورت خودسرانه تغییر ندهید.
- به منظور کم شدن پف دور چشم، چند بالش اضافی را زیر سر خود بگذارید.
- سعی کنید که در معرض گرد و غبار قرار نگیرید.
- طبق تجویز پزشک از یک سری قطرههای چشمی برای تنظیم رطوبت چشم و برطرف شدن خشکی چشم استفاده کنید.
- در صورت مبتلا بودن به کم کاری یا پرکاری غده تیروئید حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
جراحی و درمان انواع بیماریهای چشم، رفع عیوب انکساری و انجام جراحی زیبایی پلک توسط دکتر وحید بیگی با نمونه کارهای متعدد
روش های درمان بیرون زدگی چشم از حدقه
بیرون زدگی چش از حدقه به عنوان یک بیماری پیشرونده محسوب میشود که به مرور زمان علائم آن تشدید میشوند. به همین دلیل، شروع درمان به موقع آن اهمیت زیادی دارد. در ادامه به بررسی روشهای درمان چشم بیرون زده میپردازیم:
درمان بیرون زدگی چشم با دارو
درمان اگزوفتالمی با کمک دارو به علت بروز این عارضه بستگی دارد. چنانچه به دلیل التهاب، تورم، عفونت در چشم یا وجود یک سری مشکلات در غده تیروئید رخ داده باشد، با مصرف برخی داروهای تجویزی توسط پزشک قابل درمان است. در ادامه به این داروها اشاره میکنیم:
- کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهاب و تورم چشم در بیماریهای التهابی مثل گریوز
- اشک مصنوعی برای تامین رطوبت سطح چشم
- آنتی بیوتیکها برای رفع عفونتهای باکتریایی نظیر سلولیت اربیت
در نظر داشته باشید که مصرف این داروها بایستی تحت نظر پزشک صورت بگیرد تا از بروز برخی عوارض جانبی پیشگیری به عمل آید.
درمان خانگی بیرون زدگی چشم
به منظور درمان خانگی این عارضه چشمی پیشنهاد میشود که از زدن عینک آفتابی استاندارد در بیرون از منزل غافل نشوید. این اقدام میتواند تا حد زیادی از چشمها در مقابل نور مستقیم خورشید محافظت نماید. همچنین میتوانید برای کم شدن تورم و التهاب چشم در بیماری گریوز از کمپرس سرد کمک بگیرید. البته در نظر داشته باشید که درمان اصلی بایستی تحت نظر پزشک متخصص چشم صورت بگیرد.
درمان گیاهی بیرون زدگی چشم
در درمان گیاهی بیرون زدگی چشم از حدقه بهتر است که از گیاهان دارویی تسکین دهنده تورم و التهاب چشم استفاده کنید. گیاهانی از قبیل ژل آلوئه ورا، خاکشیر و همچنین چای سیاه از جمله آنها هستند. بهتر است بدانید که گیاهان دارویی هرگز جایگزین درمان پزشکی و تخصصی نیستند و باید آنها را طبق نظر پزشک مصرف کنید.
جراحی چشم بیرون زده
چنانچه بیماری ادامه یابد و علائم آن تشدید شوند، از روش درمانی جراحی برای برطرف کردن اگزوفتالمی کمک گرفته میشود. اگر عارضه چشم بیرون زده ناشی از مشکلاتی در عروق خونی پشت چشم باشد، انجام جراحی میتواند تا حد زیادی موثر واقع شود. با توجه به وضعیت پزشکی بیمار، از تکنیکهای جراحی زیر برای درمان بیرون زدگی چشم بهره گرفته میشود:
جراحی عضلات چشم | در بیمارانی که به علت بیماری گریوز دچار کوتاه شدن غیرعادی در یک یا چند عضله چشم شدهاند که ممکن است منجر به دوبینی شود، این عمل کاربرد دارد. در این نوع تکنیک، عضله آسیب دیده از حدقه بریده شده و به عقب کشیده میشود تا عملکرد عضلات چشم به حالت طبیعی بازگردد. |
جراحی پلک | این نوع عمل برای کاهش تحریک و سوزش چشم و همچنین بهبود موقعیت چشمها بکار میرود. |
جراحی کاهش فشار حدقه چشم (کم شدن فشار اربیت چشم) | جراح متخصص در این نوع تکنیک با ایجاد فضای بیشتر برای بافتهای متورم کره چشم، بخشی از استخوان میان حدقه چشم و سینوسها را برمیدارد تا فشار از روی کره چشم کم شود. |
درمان بیرون زدگی چشم با طب سنتی
درمان اگزوفتالمی با کمک طب سنتی ممکن است در کاهش علائم و بهبود شرایط کمک کننده باشد. اما این روشها جایگزین درمانهای پزشکی مدرن نمیشوند و لازم است به منظور جلوگیری از تشدید بیماری حتما با پزشک متخصص صحبت کنید.
زمان مراجعه به پزشک برای درمان بیرون زدگی چشم
چنانچه تغییراتی از قبیل بیرون زدگی کره چشم، مشکلات در دید، قرمزی، درد یا ناراحتی در چشم را تجربه کردید، ضرورت دارد که هر چه سریعتر به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید.
کلام آخر
در این محتوا به بررسی بیرون زدگی چشم پرداختیم. دانستیم که این عارضه ممکن است یک سری مشکلات جدی را برای بیماران به همراه داشته باشد. شایعترین دلیل رخ دادن این عارضه نیز بیماری گریوز است که تشخیص دقیق و درمان مناسب آن به منظور پیشگیری از بروز برخی عوارض جانبی اهمیت بسیار زیادی دارد. چنانچه علائم اگزوفتالمی در شما دیده میشود، لازم است که در اسرع وقت به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید.