موج دار شدن دید چشم به عنوان یکی از اختلالات بینایی شناخته میشود که دلایل متعددی در بروز آن نقش دارند. این مشکل بینایی مقداری اذیت کننده است و افرادی که درگیر آن هستند، اجسام را به صورت تار، کج یا موج دار مشاهده میکنند. به این ترتیب نمیتوانند فعالیتهای روزمره خود را به راحتی انجام دهند. قصد داریم در این محتوا به بررسی دید موج دار یا سوسو زننده بپردازیم. چنانچه مایل هستید که اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، مطالعه این مقاله به شما پیشنهاد میشود.
موج دار شدن دید چشم چیست؟
یکسری از افراد در حین مشاهده اطراف خود، لرزشی را در ابتدای دید خود تجربه کرده و دید ثابتی ندارند. به این حالت، دید موج دار یا سوسو زننده گفته میشود. این عارضه ممکن است در اثر برخی مشکلات بینایی رخ دهد یا نشانهای از شروع عارضه میگرن چشمی در فرد باشد. در اغلب مواقع، علائم سردردهای میگرنی از طریق چشم به بیمار نشان داده میشوند. بدین صورت که افراد درگیر میگرن نیز در هنگام سردرد به نور حساسیت دارند.
برای دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را پر کنید.
علت موج دار شدن دید چشم (علت کج شدن تصاویر چیست؟)
دلایل مختلفی در رخ دادن دید موج دار در فرد نقش دارند. تعدادی از آنها مثل آستیگماتیسم بیخطر هستند و به خوبی برطرف میشوند. برخی نیز ممکن است ناشی از یک بیماری جدی مثل دیابت و پارگی شبکیه باشند. بنابراین چنانچه نشانههای دید موج دار یا سوسو زننده را در خود مشاهده میکردید، باید سریعا به چشم پزشک مراجعه کنید.
دلایل اصلی موج دار شدن دید چشم
دید موج دار ممکن است به دلایل متعددی در افراد رخ دهد. یکسری از آنها ساده هستند و به راحتی درمان میشوند. برخی دیگر نیز ممکن است به دلیل بیماریهای جدی و خطرناکتری ایجاد شده باشند که باید سریع درمان شوند. در ادامه به بررسی دلایل اصلی دید موج دار یا سوسو زننده در چشم میپردازیم:
دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD)
دژنراسیون ماکولا یک نوع بیماری چشمی است که در آن زوال ماکولا (لکه زرد) چشم دیده میشود. بدین صورت که به مرور قدرت بینایی نیز از بین میرود. افرادی که درگیر این عارضه هستند، نمیتوانند جزئیات دقیق اجسام دور و نزدیک را به خوبی تشخیص دهند و دید آنها تار و موج دار است.
آستیگماتیسم
قرنیه چشم در عارضه آستیگماتیسم به صورت ناموزون حالت خمیده دارد. این انحنا سبب تغییر مسیر عبور نور شده و ممکن است فرد دید مخدوش، تار یا موج دار را تجربه نماید. به دنبال این مشکل عبور نور سختتر شده و فرد نمیتواند اجسام دور و نزدیک را به خوبی تشخیص دهد.
پارگی شبکیه
پارگی شبکیه یک نوع مشکل جدی و خطرناک است که قدرت دید فرد در آن به شدت تحت تأثیر قرار میگیرد. چنانچه پارگی شبکیه درمان نشود، ممکن است جداشدگی شبکیه اتفاق بیفتد. به دنبال آن نیز ممکن است مشکلاتی مثل کاهش دید محیطی، شناور شدن، دید تار یا موج دار در فرد رخ دهند.
ورم ملتحمه
بیماری ورم ملتحمه یا چشم صورتی یک نوع عفونت چشمی است که در آن علائم قرمزی و التهاب چشم دیده میشوند. افرادی که درگیر این عارضه هستند ممکن است دید تار یا موج داری داشته باشند.
رتینوپاتی دیابتی
رتینوپاتی دیابتی یک نوع عارضه چشمی است که در آن تورم، نشت یا انسداد رگهای خونی شبکیه مشاهده میشود. این رگهای خونی آسیب دیده میتوانند از عبور خون در شبکیه جلوگیری نمایند. به دنبال آن، مشکلاتی مثل موج دار دیدن اجسام و در مواقع جدی نیز نابینایی در فرد رخ خواهد داد.
آب مروارید
در بیماری آب مروارید، به دلیل کدر شدن عدسی نور نمیتواند به درستی به شبکیه چشم برسد. بنابراین ممکن است فرد تار یا موج دار دیدن را تجربه نماید. به طور معمول پزشک انجام عمل جراحی را به منظور تعویض عدسی و درمان بیماری آب مروارید پیشنهاد میدهد.
خشکی چشم
هنگامی که در چشمها اشک به مقدار کافی تولید نشود و فرد دچار خشکی چشم گردد، این احتمال وجود دارد که فرد علائمی مثل موج دار دیدن و تاری دید را داشته باشد. این اختلال با مصرف قطرههای چشمی ویژه یا برخی روشهای درمانی دیگر به راحتی قابل درمان است.
میگرن و اختلالات بینایی
آن دسته از افرادی که به میگرن مبتلا هستند، معمولا قبل از حمله سردرد، علائمی از قبیل نقاط درخشان یا خطوط موج دار در دید آنها مشاهده میشوند. نام دیگر این مشکل، آوره (Aura) است و به طور معمول بعد از اتمام سردرد برطرف می شود.
سایر علت های موج دار دیدن
- دیابت: این احتمال وجود دارد که بیماران دیابتی نیز برخی تغییرات را در دید خود مشاهده کنند. بدین صورت که کیفیت بینایی آنها کاهش پیدا کرده و تصاویر را به صورت موج دار میبینند.
- تغییرات در فشار چشم: افزایش یا کاهش ناگهانی فشار در چشم ممکن است سبب ایجاد عارضههایی نظیر موج دار دیدن اجسام اطراف در فرد شود.
- قوز قرنیه: در بیماری قوز قرنیه شکل ظاهری قرنیه تغییر پیدا کرده و در نتیجه علائم موج دار شدن دید چشم در فرد مشاهده میشوند.
جراحی و درمان انواع بیماریهای چشم، رفع عیوب انکساری و انجام جراحی زیبایی پلک توسط دکتر وحید بیگی با نمونه کارهای متعدد
ارتباط بین موج دار شدن دید چشم و تاری دید
عوامل متعددی از قبیل بیشتر شدن فشار داخل چشم، انقباض عضلات چشم، عیوب انکساری چشم یا خطرات ناشی از پرفشاری خون در بروز تاری دید و موج دار دیدن اجسام نقش دارند. این مشکلات ممکن است علائم و نشانههای یک عارضه خطرناک و جدی باشند که به مدیریت و درمان سریع نیازمند هستند. بنابراین چنانچه علائم موج دار و تار دیدن اجسام را تجربه کردید، نباید نسبت به آن بی توجه باشید. لازم است به منظور تشخیص دقیق و درمان آن در اسرع وقت به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید.
تفاوت میگرن چشمی با موج دار شدن دید چشم
میگرن چشمی یکی از بیماریهایی است که در آن چشمها نیز درگیر میشوند و ممکن است موقتا قدرت بینایی در فرد از بین برود. بیماری میگرن چشمی هنگامی رخ میدهد که رگهای خونی شبکیه به اسپاسم دچار شوند و جریان خون در چشم کاهش پیدا کند. در این عارضه به طور معمول پس از گذشت یک ساعت، دید فرد نرمال میشود.
لازم به ذکر است که در هر دو بیماری موج دار شدن دید چشم و میگرن چشمی، شبکیه چشم دچار مشکل میشود، اما در نظر داشته باشید که ژنتیک به عنوان دلیل اصلی ابتلا به عارضه میگرن چشمی شناخته میشود. بدین صورت که اغلب افرادی که به آن دچار میشوند، سابقه خانوادگی ابتلا به میگرن دارند. آن دسته از بیمارانی که درگیر میگرن چشمی هستند، باید از مصرف شیرین کنندههای مصنوعی و یک سری غذاها نظیر گوشت دودی و پنیر کهنه اجتناب کنند. علاوه بر آن، کمبود خواب، استرس و اضطراب، مصرف نوشیدنیهای کافئیندار و همچنین دود سیگار برای افراد مبتلا به میگرن بسیار مضر است.
چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!
پیشرفتهترین تجهیزات جراحی
بیش از 2500 جراحی چشم موفق
رضایتمندی بیماران
جدیدترین متدهای درمان
تشخیص دید موج دار در چشم
نیاز است که به منظور تشخیص این عارضه، پزشک یکسری معاینات و بررسیهای دقیق را انجام دهد. در ادامه به بررسی روشهای تشخیص دید موج دار یا سوسو زننده میپردازیم:
معاینه چشم | در این معاینه پزشک وضعیت شبکیه، عدسی و قرنیه چشم را ارزیابی میکند تا علت عارضه تار و موج دار بودن دید را تشخیص دهد. پزشک میتواند مشکلاتی مثل قوز قرنیه و آب مروارید را در این معاینات شناسایی کند. |
توپوگرافی قرنیه | هدف از انجام این آزمایش، بررسی و اندازه گیری سطح قرنیه است تا تغییرات در شکل ظاهری قرنیه تشخیص داده شوند. |
آنژیوگرافی فلورسن | این نوع آزمایش به منظور معاینه شبکیه و عروق خونی چشم انجام میشود. اختلالات در شبکیه چشم نیز ممکن است سبب موج دار بودن دید در فرد شوند. |
تست بینایی | چشم پزشک با انجام یکسری تستهای بینایی ویژه مثل ارزیابی قدرت دید و آستیگمات، وضعیت بینایی شما را به صورت دقیق بررسی میکند. |
راه های درمان موج دار شدن دید چشم
لازم به ذکر است که درمان عارضه دید موج دار و سوسو زننده به تشخیص دقیق علت آن بستگی دارد. به طور معمول این مشکل قابل درمان است و با کمک روشهایی که در ادامه گفته میشود قابل درمان است.
عینک طبی یا لنز تماسی و جراحی لیزیک
چنانچه عارضه دید موج دار به علت عیوب انکساری چشم مثل قوز قرنیه یا آستیگماتیسم رخ داده باشد، میتوانید به تشخیص چشم پزشک از عینک طبی یا لنز تماسی و یا در بهترین حالت، عمل لیزیک به منظور بهبود دید خود استفاده کنید.
پیوند قرنیه
در مواردی که فرد درگیر آسیبهای جدی و شدید در قرنیه باشد، چشم پزشک انجام عمل پیوند قرنیه را به وی پیشنهاد میدهد. این جراحی نقش قابل توجهی در تصحیح شکل ظاهری قرنیه و رفع موج دار شدن دید دارند.
برطرف کردن خشکی چشم
چنانچه دید موج دار به علت خشکی چشم رخ داده باشد، معمولا پزشک مصرف برخی قطرههای چشمی مرطوب کننده را به منظور رفع خشکی چشم پیشنهاد میدهد. به دنبال آن، علائم موج دار دیدن اجسام نیز کمتر خواهد شد.
عمل آب مروارید
چنانچه دید تار و موج دار به علت بیماری آب مروارید رخ داده باشد، معمولا پزشک انجام جراحی آب مروارید را به منظور تعویض عدسی کدر شده چشم توصیه میکند. سپس دید فرد نیز طبیعی و شفاف خواهد شد. جهت مشاوره برای انجام عمل آب مروارید در اهواز مطلب مربوطه را مطالعه کنید.
کلام آخر
در این محتوا به بررسی موج دار شدن دید چشم پرداختیم. دانستیم که این عارضه ممکن است ناشی از یک مشکل جدی باشد. بنابراین چنانچه علائم آن را در خود تجربه میکردید، باید برای تشخیص دقیق و درمان مناسب آن در اسرع وقت به چشم پزشک مراجعه کنید.