تغییر رنگ چشم نوزاد مسئلهای است که برای برخی از والدین مطرح میشود. زیرا برخی از آنها گمان میکنند که کودکانی همرنگ چشمان خود خواهند داشت. روند تغییر رنگ چشم معمولا ۶ ماهگی تا سه سالگی به طول میانجامد و عوامل مختلفی در آن نقش دارند.
قصد داریم در این محتوا به بررسی تغییرات رنگ چشم نوزاد بپردازیم. چنانچه مایل هستید که اطلاعات خود را در این خصوص افزایش دهید، مطالعه این مقاله به شما پیشنهاد میشود. در ادامه همراه ما باشید.
تغییر رنگ چشم نوزاد چیست؟
عنبیه یک پرده رنگی در جلوی چشم است که نور از آن وارد چشم میشود. مقدار رنگدانههای عنبیه در نخستین روزهای تولد نوزاد کم است و تجمعی ندارند. بنابراین رنگ چشم نوزاد معمولا آبی خاکستری است. در نظر داشته باشید که سرعت ساخت رنگدانههای ملانین در قسمت جلویی عنبیه زیاد است و تقریبا در یک الی دو ماه اول تولد نوزاد، رنگ نهایی چشمانش مشخص میشود. البته ممکن است که تغییر رنگ چشم کودک تا دو الی سه سالگی نیز ادامه پیدا کند. در نظر داشته باشید که هر مقدار تجمع رنگدانه در عنبیه افزایش پیدا کند، رنگ چشمها تیرهتر خواهند شد.
درباره عمل تغییر رنگ چشم چه میدانید؟! این جراحی در ایران انجام میشود، شاید برایتان جالب باشد حتماً این مقاله را بخوانید…
برای دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را پر کنید.
نوزادان با چه رنگ چشمی به دنیا می آیند؟
در حقیقت رنگ چشم نوزاد به ملانین موجود در عنبیه چشم او بستگی دارد. سلولهای ویژهای به نام ملانوسیت وجود دارند که پروتئین ملانین را ترشح میکنند. این پروتئین وظیفه رنگ دادن به پوست کودک را نیز برعهده دارد.
در اغلب موارد، آن دسته از نوزادانی که رنگ پوست آنها تیره است با چشمانی قهوهای رنگ متولد میشوند. به طور معمول، نوزادان با پوست روشن نیز با چشمهایی خاکستری یا آبی رنگ به دنیا میآیند. ملانوسیتها نسبت به نور حساس هستند. بنابراین این احتمال وجود دارد که هر چقدر نوزاد در معرض نور بیشتری قرار بگیرد، در گذر زمان دچار تغییر رنگ چشم شود.
چنانچه ملانوسیتها تنها اندکی ترشح ملانین را بالا ببرند، احتمال دارد در نهایت چشمان کودک آبی رنگ شوند. با ترشح مقدار کمی ملانین بیشتر، ممکن است کودک چشمانی با رنگ فندقی یا سبز داشته باشد. رنگ قهوهای متداولترین نوع رنگ چشم است که به دلیل فعالیت زیاد ملانوسیتها در ترشح ملانین ایجاد میشود. احتمالا چشمان قهوهای رنگ در بدو تولد نوزاد در طول زندگی ثابت باقی بمانند.
بیشتر بدانید: انسداد مجرای اشکی در نوزادان و کودکان
علل تغییر در رنگ چشم نوزاد
لازم به توضیح است که تغییر رنگ چشم نوزاد به دلایل متعددی رخ میدهد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
اثرات ژنتیکی
ژنتیک به عنوان اصلیترین علت تغییر رنگ چشم کودکان به شمار میآید. البته منظور این نیست که کودک چشمانی کاملا شبیه به چشمهای پدر یا مادر خود داشته باشد. زیرا ژنهای مغلوب پنهان نیز قادر هستند که به صورت کاملا غیر منتظره رنگ چشم را تغییر دهند. در نظر داشته باشید که حداقل ۱۵ ژن در بدن انسان هستند که بر رنگ چشم اثر دارند. بنابراین پیشبینی دقیق رنگ چشم کودک با توجه به رنگ چشمان پدر و مادرش ممکن نیست.
ساخت ملانین
رنگ چشم نوزاد به مقدار ساخت پروتئین ملانین در عنبیه بستگی دارد. ملانین میتواند سبب تیره رنگ شدن سلولها شود و هر چقدر که مقدار آن در عنبیه بیشتر باشد، رنگ چشمها تیرهتر خواهد بود. بنابراین آن دسته از افرادی که ملانین کمی دارند، چشمان آنها آبی روشن است. همچنین کسانی که ملانین آنها زیاد است، چشمانی قهوهای رنگ خواهند داشت.
برای ساخت ملانین به مقداری زمان نیاز است. با رشد نوزاد، مقدار ملانین در عنبیه بیشتر شده و سایههای تیره رنگتری به رنگ اصلی چشم اضافه میشوند. بنابراین این احتمال وجود دارد که چشم نوزاد در طول زمان تیرهتر بشود، اما به هیچ عنوان روشنتر نخواهد شد.
فاکتورهای خارجی
هنگامی که نوزاد در معرض نور آفتاب قرار میگیرد، ساخت رنگدانههای ملانین در بدنش فعال میشود. بنابراین چنانچه نوزاد به صورت زودهنگام در معرض نور آفتاب قرار بگیرد، ممکن است که سرعت تغییر رنگ چشمهایش بیشتر شود. میزان این تغییرات به ژنتیک فرد نیز وابسته است. البته اگر دوست دارید که چشمان کودک شما تیره رنگ باشد، بیرون بردن مداوم آن در زیر نور خورشید موثر نخواهد بود.
بیماری آلبینیسم چیست؟
بیماری آلبینیسم یا زالی به عنوان یکی از بیماریهای ژنتیکی در افراد شناخته میشود که در آن بدن قادر به تولید رنگدانه ملانین نیست. ابرو، چشمها، مژه و موهای این اشخاص به رنگ سفید هستند که هر چقدر تولید ملانین کمتر باشد، شدت این سفیدی بیشتر خواهد بود. گفتنی است که در برخی موارد، بیماری آلبینیسم تنها در چشمهای فرد رخ میدهد و منجر به بروز یکسری مشکلات در سیستم بینایی انسان خواهد شد.
بیشتر بدانید: درمان تنبلی چشم کودکان در اهواز و ماهشهر
چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!
پیشرفتهترین تجهیزات جراحی
بیش از 2500 جراحی چشم موفق
رضایتمندی بیماران
جدیدترین متدهای درمان
تاثیر عوامل محیطی بر تغییر رنگ چشم نوزاد
بهتر است بدانید که شرایط اقلیمی و جغرافیایی از قبیل شدت نور محیط قادر هستند که بر تولید رنگدانه در عنبیه و رنگ چشم تاثیر داشته باشند و منجر به بروز یکسری تغییرات در رنگ نهایی چشم نوزاد شوند.
بنابراین هر چقدر که نوزاد در فضاهای باز و در معرض نور خورشید قرار داشته باشد، ممکن است که دچار تغییر رنگ پوست و همچنین رنگدانه چشم شود.
تغییرات رنگ چشم نوزاد تا چه زمانی ادامه می یابد؟
لازم به ذکر است که به حدود یک سال زمان نیاز است تا فعالیت سلولهای ملانوسیت به اتمام برسد و رنگ نهایی چشم کودک مشخص شود. البته در نظر داشته باشید که وقتی نوزاد ۶ ماهگی را سپری میکند، چشمهایش با سرعت کندتری تغییر رنگ میدهند. البته احتمال دارد که تغییر رنگ چشم نوزاد بعد از گذشت این مدت و تا سه سالگی نیز ادامه پیدا کند.
چرا برخی از نوزادان چشم های رنگی متفاوتی دارند؟
رنگ دو چشم در یکسری از نوزادان با هم فرق دارد که به عنوان هتروکرومی شناخته میشود. در این نوع اختلال، رنگ هر چشم متفاوت است. مثلا یک چشم به رنگ فندقی و دیگری به رنگ آبی است. همچنین ممکن است یک چشم رگههایی از رنگهای مختلف را در خود داشته باشد، مانند یک چشم آبی رنگ با قسمتی قهوهای.
علت اصلی رخ دادن اختلال هتروکرومی، تغییرات در ملانین است که میتواند در اثر وراثت و جهشهای ژنتیکی، یک نوع آسیب یا بیماری رخ دهد.
توجه داشته باشید که هتروکرومی به عنوان یک بیماری نادر شناخته میشود که به طور معمول عارضهای ایجاد نخواهد کرد. چنانچه در ۶ الی ۷ ماهگی نوزاد، نشانههای متفاوت بودن دو رنگ چشم آنها را مشاهده کردید، میتوانید برای اطمینان خاطر این مسئله را با یک متخصص چشم در میان بگذارید. اگر ساکن استان خوزستان هستید برای این منظور میتوانید به کلینیک بهترین دکتر چشم ماهشهر و اهواز مراجعه کنید.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی تغییر رنگ چشم نوزاد پرداختیم. همچنین با علل این تغییرات رنگ نیز آشنا شدیم. دانستیم که نوزادان معمولا با رنگ چشم روشن به دنیا میآیند و تا حدود سه سالگی رنگ چشمان آنها تیرهتر میشود. اگر احساس میکنید که این تغییرات رنگ چشم غیر طبیعی است یا نوزاد دو چشم رنگ متفاوتی نسبت به یکدیگر دارد، بهتر است که با پزشک متخصص چشم صحبت کنید.