مشکلات چشمی کار با کامپیوتر عارضهای است که احتمالا بسیاری از افرادی که مدت زمان طولانی با کامپیوتر کار میکنند، با آن درگیر هستند. امروزه استفاده روزافزون از کامپیوترها و دستگاههای دیجیتال به یکی از نیازهای اصلی زندگی ما تبدیل شده است. اما این وابستگی به فناوری با مشکلاتی همراه است که بر سلامت چشمها تأثیر منفی میگذارد. یکی از این مشکلات، سندرم بینایی کامپیوتر (CVS) است که بسیاری از کاربران کامپیوتر با آن مواجه میشوند. CVS مجموعهای از علائم و نشانهها است که به دلیل استفاده طولانی مدت از کامپیوترها بروز میکند و میتواند شامل خستگی چشم، تاری دید، خشکی، سوزش چشم و سردرد باشد.
در این مقاله به بررسی علل و علائم CVS و همچنین راهکارهای پیشگیری و درمان این مشکلات میپردازیم. با افزایش آگاهی و اتخاذ تدابیر مناسب، میتوان از آسیبهای جدی به چشمها جلوگیری کرده و تجربه کار با کامپیوتر را بهبود بخشید.
سندروم بینایی ناشی از کامپیوتر یا CVS چیست؟
سندروم بینایی کامپیوتری یا CVS (Computer vision syndrome)؛ اصطلاح پزشکی که با کامپیوتری شدن زندگی بشر بسیار رواج پیدا کرد. در واقع CVS مجموعهای از علائم چشمی و بینایی است که در اثر کار کردن طولانی مدت با کامپیوتر ایجاد میشود. براساس آمار، بیش از ¾ افرادی که در طول روز بیشترین میزان وقت خود را مشغول کار با کامپیوتر هستند، گرفتار این علائم میشوند. این نشانهها و مشکلات شامل موارد مختلفی شده و در هر فردی برخی از آنها یا تمامشان بروز میکند.
علل سندروم بینایی کامپیوتری
در دنیای امروز، بخش عمدهای از زندگی بشر با تجهیزات الکترونیکی اعم از کامپیوتر، لپتاپ، موبایل و … درهم آمیخته شده است. براساس تحقیقات انجام شده، میزان پرتوتابی مانیتور این لوازم، میتواند منجر به ایجاد مشکلات چشمی برای کاربر شود. به عبارتی دیگر، صفحه نمایشهای دیجتال باعث میشوند چشمها عملکرد سختتری داشته باشند. از جمله عوامل موثر بر این موضوع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وضوح کمتر یا متمرکز نبودن محتوای صفحه نمایش
- کنتراست کم محتوای صفحه و پسزمینه آن
- بازتاب یا تابش نور خیرهکننده از مانیتور
- نگاه کردن به مانیتور در محیط کم نور یا تاریک
- عدم داشتن فاصله استاندارد بین چشمها و مانیتور
- تنظیم صفحه نمایش در زاویهای که منجر به خستگی چشمها میشود
- استراحت ناکافی در مدت استفاده از صفحه نمایش
برای دریافت مشاوره با بهترین متخصص چشم ماهشهر فرم زیر را پر کنید.
علائم CVS
علائم سندروم بینایی کامپیوتری میتواند در هر فردی متفاوت باشد اما شایعترین آنها عبارتند از:
- خستگی چشمها
- خشکی چشم و خارش چشم
- تاری دید
- دوبینی
- عدم داشتن تمرکز کافی
- نزدیک بینی
- سردرد
- درد و سفتی گردن یا شانهها
- کمردرد
درمان مشکلات چشم ناشی از کار با کامپیوتر
اولین قدم در درمان سندرم بینایی کامپیوتر (CVS) این است که مدت زمانی را در حین استفاده از صفحه نمایش وقفه بیندازید. اما اگر مشکلاتی زمینهای چشمی دارید، به منظور جلوگیری از حملات بعدی CVS، میتوانید اقدامات درمانی زیر انجام دهید:
معاینات منظم چشم
اگر دائما در حال استفاده از لوازم الکترونیکی هستید، حتما باید بطور منظم تحت معاینه چشم پزشک قرار بگیرید. در غیر اینصورت مشکلات بینایی به موقع تشخیص داده نمیشوند و در طی زمان با استفاده طولانی از کامپیوتر مشکلات بیشتر میشوند. افرادی که از عینکهای طبی یا لنزهای قدیمی استفاده میکنند باید دائما معاینات چشمی باشند تا دچار مشکلات شدیدتری نشوند.
ویژن تراپی
ویژن تراپی نوع دیگری از درمان است که هدف از آن افزایش یا بهبود بینایی فرد میباشد. این درمان متشکل از تمرینهای مختلف برای چشمهاست که بهبود عملکرد و تمرکز را به همراه خواهد داشت. ویژن تراپی برای افرادی که از عینک اصلاحی یا لنزهای تماسی استفاده میکنند اما همچنان دچار مشکلات ناشی از کامپیوتر یا سایر مشکلات بینایی هستند، مناسب خواهد بود.
لیزر چشم
افرادی که دچار مشکلات بینایی زمینهای هستند میتوانند با جراحی لیزر بخش عمدهای از این موارد را برطرف کنند. در این نوع جراحیها، تمرکز اصلی بر روی تغییر شکل سطح چشم و بهبود وضعیت بینایی است؛ از جمله شناخته شدهترین این جراحیها عمل لیزیک است که امروزه بسیاری از افراد برای برداشتن عینک و بهبود بینایی به سراغ انجام آن میروند. (عمل لیزیک در اهواز)
چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!
پیشرفتهترین تجهیزات جراحی
بیش از 2500 جراحی چشم موفق
رضایتمندی بیماران
جدیدترین متدهای درمان
جلوگیری از بروز مشکلات چشم ناشی از کار با کامپیوتر
بدون شک اولین قدمی که میتواند در راستای جلوگیری از بروز مشکلات چشم ناشی از کار با کامپیوتر برداشت، عدم استفاده طولانی و بدون وقفه از صفحه نمایشهای دیجیتال است. اما طبیعتا این راهکارها برای کسانی که همواره مجبورند با رایانه کار کنند قابل اجرا نیست. چنین افرادی میتوانند از قانون 20-20-20 AOA پیروی کنند. بدین معنا که پس از هر 20 دقیقه نگاه کردن به مانیتور، 20 ثانیه به یک شیء دور با فاصله 20 فوت نگاه کنند. این کار باعث میشود فشار ناشی از استفاده از صفحه نمایش دیجیتال بر چشم کاهش یابد. از دیگر نکات کاربردی جهت جلوگیری از بروز مشکلات چشم ناشی از کار با کامپیوتر یا همان CVS میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تنظیم صفحه نمایش در فاصلهای مناسب از چشمها، حدود 20 تا 28 اینچ
- قرار دادن صفحه نمایش در یک زاویه مناسب؛ به گونهای که مرکز صفحه 15 الی 20 درجه زیر سطح چشم باشد
- استفاده از مانیتور در محیطی که نور کافی وجود داشته باشد
- استفاده از صفحه نمایش ضد تابش یا تغییر زاویه صفحه جهت جلوگیری از تابش خیره کننده نور
- در حین استفاده از صفحه نمایش به اندازه کافی پلک بزنید
- در صورت نیاز از عیمک یا لنز جهت رفع مشکلات چشمی استفاده کنید
- در حین استفاده از مانیتور، استراحت منظم داشته باشید
کلام آخر
برای حفظ سلامت چشمها و کاهش خطرات ناشی از سندرم بینایی کامپیوتر (CVS)، توجه به نکات پیشگیری و درمانی اهمیت ویژهای دارد. استفاده از استراحتهای منظم، تنظیم مناسب روشنایی صفحهنمایش و محیط کار و همچنین رعایت فاصله مناسب از مانیتور میتواند به کاهش علائم CVS کمک کند. از طرفی، انجام تمرینات چشمی و استفاده از قطرههای مرطوبکننده نقش موثری در بهبود وضعیت چشمها دارد. با توجه به اهمیت سلامت چشم، ایجاد آگاهی و تغییر در عادات کاری ضروری است. در نهایت، مراقبتهای مناسب و پیشگیرانه میتواند از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کند و کیفیت زندگی و کار با کامپیوتر را بهبود بخشد.
مشاوره حضوری درمان سندرم بینایی کامپیوتر (CVS) در ماهشهر
اگر ساکن استان خوزستان از جمله شهرهای اهواز و ماهشهر و یا اطراف آن هستید و برای درمان سندرم بینایی کامپیوتر (CVS) قصد مراجعه به یک چشم پزشک خوب را دارید، میتوانید به مطب دکتر وحید بیگی مراجعه کنید.
آدرس: ماهشهر ؛میدان امام،خیابان باهنر ،جنب عینک زایس