علائم بیماری رزوسه چشمی چیست؟

روزاسه چشمی یک بیماری التهابی است که چشم‌ها و پوست اطراف آن‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند باعث ناراحتی و تحریک چشم شود.

اگر چه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد؛ اما با شناسایی محرک‌ها و مدیریت صحیح علائم می‌توان شدت آن را کاهش داد. در این مقاله به بررسی علل، علائم و روش‌های کنترل بیماری روزاسه چشم خواهیم پرداخت تا راهکارهای مؤثری برای بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا ارائه شود.

علت بیماری روزاسه چشمی

روزاسه چشمی چیست؟

روزاسه چشمی (Ocular Rosacea) نوعی التهاب است که موجب قرمزی، خارش و احساس سوزش چشم‌ می‌شود. این مشکل معمولاً در افرادی دیده می‌شود که به روزاسه، یک بیماری مزمن پوستی مبتلا هستند.

گاهی اوقات نشانه‌های چشمی اولین علامت این بیماری بوده و پس از آن، پوست صورت را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهند. اگر چه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد؛ اما مصرف منظم داروها و رعایت مراقبت‌های چشمی می‌توانند علائم را تا حد زیادی کنترل کنند. بیماری روزاسه چشم معمولاً پس از دوره‌های بهبودی مجددا عود خواهد کرد.

برای دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را پر کنید.

مشخصات(ضروری)
دریافت نوبت جهت انجام خدمات:
محل درمان:

علائم بیماری روزاسه چشم

علائم این بیماری ممکن است پیش از نشانه‌های پوستی روزاسه ظاهر شوند، ‌همزمان با آن بروز کنند یا حتی پس از آن نمایان شوند. برخی از نشانه‌های شایع بیماری روزاسه چشم شامل موارد زیر می‌شوند: 

علائم بیماری روزاسه چشمی
  • تار شدن دید 
  • قرمزی چشم و خشکی چشم 
  • احساس سوزش در چشم‌ها 
  • تورم و قرمزی پلک‌ها 
  • پاره شدن رگ‌های خونی چشم 
  • خارش و حساسیت به نور (فوتوفوبیا) 
  • احساس وجود جسم خارجی در چشم 
  • مشاهده رگ‌های خونی ریز در سفیدی چشم هنگام نگاه کردن به آینه

لازم به ذکر است که شدت علائم روزاسه چشمی لزوماً متناسب با شدت علائم روزاسه پوستی نخواهد بود.

افراد در معرض خطر ابتلا به روزاسه چشمی

بیماری روزاسه چشم در افرادی که به روزاسه پوستی مبتلا هستند، شایع است؛ اما در برخی موارد ممکن است بدون درگیری پوستی نیز رخ دهد.اگر چه روزاسه پوستی بیشتر در مردان دیده می‌شود؛ اما احتمال ابتلا به نوع چشمی این بیماری در میان زنان و مردان برابر است. تحقیقات نشان داده‌اند افرادی که پوستشان به سرعت در واکنش به ضربه یا خارش قرمز می‌شود، بیش از دیگران مستعد ابتلا به روزاسه چشمی هستند.

علل رخ دادن روزاسه چشمی

علت دقیق بروز بیماری روزاسه چشم همانند نوع پوستی آن، هنوز به‌ طور کامل شناخته نشده است. البته ممکن است عوامل مختلفی در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند که برخی از آن‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • فاکتورهای محیطی نظیر آلودگی، تماس با مواد شیمیایی یا سموم 
  • باکتری‌ها به ویژه باکتری‌هایی که موجب عفونت‌های گوارشی می‌شوند.  
  • عوامل ژنتیکی به‌ خصوص در افرادی که پوست روشن دارند.   
  • کنه‌های مژه که موجودات ریز عنکبوت‌ مانند هستند و در فولیکول‌های مو بر روی صورت و مژه‌ها زندگی می‌کنند و می‌توانند به مسدود شدن غدد چربی منجر شوند.  
  • انسداد غدد پلک که در ۸۵ درصد از افراد درگیر بیماری روزاسه چشم مشاهده می‌شود و معمولاً غدد چربی در لبه‌های پلک مسدود می‌گردند.
نمونه کار قبل و بعد عمل انحراف چشم دکتر وحید بیگی

جراحی و درمان انواع بیماری‌های چشم، رفع عیوب انکساری و انجام جراحی زیبایی پلک توسط دکتر وحید بیگی با نمونه کارهای متعدد

نمونه جراحی بلفاروپلاستی در اهواز

عوامل تشدید کننده روزاسه چشمی

برخی عوامل می‌توانند باعث تشدید روزاسه چشمی شوند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • مصرف الکل 
  • انجام تمرینات ورزشی سنگین 
  • استفاده از سونا یا حمام‌های داغ 
  • نوشیدن یا خوردن غذاهای تند و گرم 
  • قرار گرفتن در معرض تابش شدید نور خورشید، باد یا تغییرات دما 
  • احساساتی همچون استرس، عصبانیت یا شرمندگی 
  • مصرف داروهایی مانند کرم‌های کورتیزون یا داروهایی که موجب گشاد شدن رگ‌های خونی می‌شوند.

تشخیص بیماری روزاسه چشم

پزشک متخصص برای تشخیص بیماری روزاسه چشم با معاینه دقیق چشم‌ها و پوست شما اقدام می‌کند. همچنین ممکن است بینایی شما را نیز بررسی کند.در این فرایند مهم است که تمامی علائم و مشکلاتی که تجربه کرده‌اید، حتی اگر قبل از ملاقات بهبود یافته باشند را به پزشک بگویید.

تشخیص روزاسه چشمی به علائم، تاریخچه پزشکی و عوامل محرک بستگی دارد. بنابراین هر جزئیاتی که با پزشک در میان می‌گذارید، می‌تواند به وی در تشخیص دقیق این بیماری کمک کند. اگر ساکن خوزستان هستید، به بهترین کلینیک چشم پزشکی در اهواز و ماهشهر مراجعه کنید.

راه های درمان روزاسه چشمی

اگر چه این بیماری درمان قطعی ندارد؛ اما روش‌هایی برای کنترل علائم آن وجود دارند. آنتی ‌بیوتیک‌های خوراکی مانند داکسی‌ سایکلین و اریترومایسین از رایج‌ترین داروها هستند و معمولاً می‌توانند طی چند هفته اثرگذار باشند. تحقیقات نشان داده‌اند که سیکلوسپورین و آزیترومایسین موضعی نیز به اندازه داکسی‌ سایکلین مؤثر بوده و عوارض کمتری دارند. 

قطره‌های استروئیدی نیز می‌توانند التهاب را کاهش دهند؛ اما استفاده طولانی‌ مدت از آن‌ها توصیه نمی‌شود. زیرا ممکن است منجر به مشکلاتی مانند آب سیاه و آب مروارید شوند. برای درمان‌های بدون نسخه، اشک مصنوعی به کاهش خشکی چشم کمک می‌کند؛ اما باید از مصرف قطره‌های ضد قرمزی چشم پرهیز کرد.

شستشوی پلک‌ها با محلول‌های مخصوص نیز به از بین بردن پوسته‌های روی مژه‌ها و پلک‌ها کمک می‌کند. در موارد شدید نیز درمان‌های جراحی برای باز کردن غدد مسدود شده انجام می‌شوند تا از عود مکرر بیماری جلوگیری به عمل آید.

چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!

پیشرفته‌ترین تجهیزات جراحی

بیش از 2500 جراحی چشم موفق

رضایت‌مندی بیماران

جدیدترین متدهای درمان

دکتر وحید بیگی جراح و متخصص چشم

درمان خانگی روزاسه چشمی

درمان خانگی برای بیماری روزاسه چشم می‌تواند شامل چند روش ساده و مؤثر باشد. شستشوی پلک‌ها با آب گرم و شامپوی بچه یکی از این راه‌هاست که به پاکسازی ملایم منطقه کمک می‌کند. همچنین استفاده روزانه از کمپرس گرم به مدت پنج تا ده دقیقه می‌تواند التهاب و ناراحتی چشمی را کاهش دهد.

ماساژ آرام پلک‌ها هم مفید است. زیرا باعث آزاد سازی غدد مسدود شده می‌گردد که معمولاً عامل التهاب هستند. توجه داشته باشید که نه کمپرس گرم و نه ماساژ پلک، درمان فوری نیستند و بیشتر به عنوان درمان‌های بلند مدت پیشنهاد می‌شوند. علاوه بر این، افزودن مکمل‌های غذایی مانند روغن ماهی و دانه کتان به رژیم غذایی قادر است به کاهش علائم این بیماری کمک کند.

زمان مراجعه به پزشک برای درمان روزاسه چشمی

اگر با علائمی مانند خشکی، سوزش، خارش، قرمزی چشم یا تاری دید مواجه شدید، مراجعه به پزشک ضروری است. در صورتی که پزشک روزاسه چشمی را تشخیص دهد، توصیه می‌شود که فرد به طور منظم تحت نظر باشد تا در صورت بروز تغییرات جدید، درمان به سرعت آغاز شود.

عوارض جانبی روزاسه چشمی

عوارض جانبی روزاسه چشمی

بیماری روزاسه چشم ممکن است بر قرنیه تأثیر منفی بگذارد. این موضوع به ‌ویژه در افرادی که دچار خشکی چشم هستند، می‌تواند منجر به بروز مشکلات بینایی شود. التهاب پلک‌ها (بلفاریت چشم) همچنین قادر است باعث تغییرات در ظاهر مژه‌ها و یکسری مشکلات جانبی دیگر گردد.

در نظر داشته باشید که مشکلات مربوط به قرنیه در صورت عدم درمان، ممکن است به کاهش شدید یا حتی از دست دادن کامل بینایی منجر شوند.

پیشگیری از روزاسه چشمی

به منظور پیشگیری از روزاسه چشمی به چند نکته مهم اشاره می‌کنیم:

  • کاهش زمان قرارگیری در آفتاب و استفاده از محافظ‌های مناسب می‌تواند از تشدید علائم بیماری جلوگیری کند.
  • مدیریت استرس از طریق روش‌هایی مانند مشاوره یا انجام تمرینات تنفسی در کاهش خطر شعله ‌ور شدن بیماری روزاسه چشم اثربخش است.
  • خواب کافی و منظم اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا کمبود خواب می‌تواند علائم بیماری را تشدید کند.
  • نگهداری فهرستی از عواملی که باعث بروز علائم می‌شوند، به ویژه در ابتدای تشخیص بیماری تا حد زیادی مفید است‌.
  • پیروی از درمان‌های پیشگیرانه که پزشک متخصص چشم توصیه کرده است، حتی زمانی که علائم مشاهده نمی‌شوند، ضرورت دارد.

سوالات متداول درباره روزاسه چشم

روزاسه چشمی چقدر شایع است؟

بیماری روزاسه چشم عمدتاً بزرگسالان ۳۰ تا ۵۰ سال را درگیر کرده و بیشتر در افرادی که پوست حساس به قرمزی دارند دیده می‌شود.

پرهیزهای غذایی روزاسه چشمی به چه صورت است؟

برای کنترل علائم این عارضه باید از غذاها و نوشیدنی‌هایی که باعث تشدید آن می‌شوند پرهیز کنید. معمولاً غذاهای تند و الکل از جمله عوامل تحریک‌ کننده هستند؛ اما محرک‌ها برای هر فرد متفاوت است.

کلام آخر

در این محتوا به بررسی بیماری روزاسه چشم پرداختیم. متوجه شدیم که تشخیص یک بیماری مزمن به این معناست که شما با یک مشکل طولانی‌ مدت مواجه خواهید شد که نیاز به مدیریت مستمر دارد. این بیماری نیز جزو مشکلات چشمی است.

ابتدا ممکن است به نظر برسد که کار سختی است، اما وقتی که روش‌های مؤثر برای کنترل علائم و شناسایی محرک‌های خاص خود را بیابید، می‌توانید مجددا به حالت عادی خود باز گردید. چشم ‌پزشک به شما کمک خواهد کرد تا برنامه‌های درمانی مناسب و استراتژی‌هایی برای اجتناب از محرک‌هایتان تدوین کنید.

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید