دیدن رنگ در اطرافمان است که دنیا را زیباتر کرده است. اگر کل محیط اطراف ما از یک رنگ تشکیل شده بود، به قطع دیگر این جذابیت را برایمان ایجاد نمیکرد. بنابراین وجود رنگ و رنگی دیدن دنیا نقش بسیار مهمی در شادابی روح و جسم ما خواهد داشت. همین مسئله سبب شده است کوررنگی که یک عارضه چشمی است باعث آزار و ناراحتی بسیار از افراد دچار آن شود. این محتوا را تا انتها بخوانید تا از دلایل، علائم و حتی تست تشخیص کور رنگی به صورت آنلاین نیز مطلع شوید و در نهایت درباره راههای درمان کوررنگی نیزمطالب جالبی به دست آورید.
کوررنگی چیست؟
کوررنگی یا ناتوانی در تشخیص رنگها به این معنا است که افراد نمیتوانند رنگها را به درستی تشخیص دهند. کوررنگی یک ناهنجاری ارثی است که به طور معمول از مادر به فرزندان منتقل میشود و بر روی مخروطهای شبکیه تأثیر میگذارد. این اختلال باعث ناتوانی در تشخیص درست رنگها میشود. گفته میشود که مادران نقش کلیدی در انتقال این بیماری دارند، زیرا آنها حامل ژنهای کوررنگی هستند و جالب است بدانید به طور معمول خودشان در 99 درصد مواقع به کور رنگی مبتلا نیستند. بهتر است بدانید در این اختلال، سلولهای مخروطی شبکیه، که در تشخیص رنگها نقش دارند، تحت تاثیر قرار میگیرند. به این ترتیب افراد مبتلا به کوررنگی نمیتوانند رنگها را به طور صحیح تشخیص دهند. به طور کل، کوررنگی یک اختلال نوروفیزیولوژیک است که بیشتر در مردان دیده میشود.
همچنین ممکن است این ناهنجاری بر اثر مشکلات عصب بینایی یا بیماریهای مربوط به شبکیه چشم بروز کند. درنتیجه ممکن است تنها یکی از دو چشم به این عارضه مبتلا باشد. در صوتی که کور رنگی ادامه پیدا کند و به هر دلیلی تشدید شود، میتواند به کور رنگی کامل منجر شده و دید خاکستری را برای فرد به همراه داشته باشد.
چه کسانی در معرض خطر کور رنگی هستند؟
کوررنگی، به طور عمده در مردان شایعتر است. برآوردها نشان میدهد که در هر 10 مرد حداقل یک نفر به نوعی کوررنگی دارد. همچنین بهتر است بدانید این بیماری در کشوهای اروپایی بسیار شایع است. علت اصلی این اختلاف روی کروموزوم X قرار دارد و از آنجایی که یک کروموزوم X در سلولهای مردان وجود دارد، کمبود ژن مرتبط با درک رنگ در این کروموزوم میتواند به کوررنگی منجر شود.
همچنین بهتر است بدانید، برخی بیماریها و مصرف برخی داروها نیز میتوانند به افزایش خطر ابتلا به کوررنگی اكتسابی منجر شوند. از این رو تشخیص و مدیریت این موارد اهمیت زیادی دارد تا افراد بتوانند قبل از گسترش این بیماری با مراجعه به یک متخصص چشم از تسریع بیماری جلوگیری کنند. در صورتی که در استان خوزستان زندگی میکنید، میتوانید به بهترین چشم پزشک در اهواز مراجعه کنید.
چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!
پیشرفتهترین تجهیزات جراحی
بیش از 2500 جراحی چشم موفق
رضایتمندی بیماران
جدیدترین متدهای درمان
علل کور رنگی
کور رنگی یک اختلال ژنتیکی است که به عنوان یک نقص در دیدن رنگها تعریف میشود. این اختلال بیشتر در مردان رخ میدهد و مرتبط با کروموزوم X است. زنان دو کروموزوم X دارند، بنابراین اگر یکی از آنها دچار نقص شود، کروموزوم دیگر این نقص را جبران کند. اما از آنجایی که مردان یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y دارند، اگر کروموزوم X دچار نقص شود، کروموزوم دیگر برای جبران نقص نداریم. اما توجه داشته باشید که علاوه بر عوامل ژنتیکی، برخی عوامل اکتسابی نیز میتوانند منجر به کور رنگی شوند، از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیماریها
- گلوکوما (Glaucoma): آسیب به سلولهای عصبی در شبکیه چشم میتواند باعث کور رنگی شود.
- آلزایمر (Alzheimer’s) و پارکینسون (Parkinson’s): برخی بیماریهای عصبی نیز مانند آلزایمر و پارکینسون ممکن است باعث کوررنگی شوند.
- بیماری آب مروارید (Cataracts): در این بیماری، عدسی چشم کدر میشود و منجر به کاهش شفافیت و تشخیص رنگ میشود. اما بعد از جراحی آب مروارید، این مشکل قابل درمان است.
- نوروپاتی اپتیک ارثی لبر (LHON): این بیماری وراثتی میتواند به کور رنگی منجر شود، این بیمارمعمولاً با کاهش توانایی تشخیص رنگ قرمز و سبز همراه است.
علاوه بر این بیماریها دلایل دیگری مانند مصرف برخی داروها مثل هیدروکسی کلروکین و یا کاهش عملکرد سلولهای مخروطی در سالمندان ممکن است به کوررنگی منجر شود. این اختلالات ممکن است به طور دائمی یا موقت باشند. در هر صورت، تشخیص و مدیریت این حالات حائز اهمیت است، تا افراد بتوانند بهترین راهکارها را در مواجهه با چالشهای کوررنگی پیش بگیرند.
برای دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را پر کنید.
انواع کور رنگی چشم
کوررنگی در واقع در چند نوع مختلف ظاهر میشود، که هر یک بر اساس نوع مخروطهای شبکیه که تحت تأثیر قرار میگیرند، مشخص میشوند. در ادامه به بررسی انواع مختلف کور رنگی میپردازیم.
Monochromacy یا تک رنگ بینی
تک رنگی یا کوررنگی کامل یک نوع کور رنگی نادر است که هیچ یک از سلولهای مخروطی قادر به دریافت رنگ نیستند. در نتیجه، فرد قادر به دیدن هیچ رنگی نیست.
Dichromacy یا دو رنگ بینی
در این حالت، اگر یکی از سه سلول مخروطی آسیب ببیند، فرد یکی از رنگها را به درستی نمیبیند. این ناهنجاری ممکن است به یکی از سه نوع منجر شود:
فرد توانایی تشخیص رنگ قرمز را ندارد و علت آن این است که چشم گیرنده رنگ قرمز را ندارد.
این نوع کوررنگی شایعترین حالت است که فرد توانایی تشخیص رنگ سبز را ندارد.
در این حالت، چشمان فرد آبی را تشخیص نمیدهد و ممکن است آبی و سبز را با هم اشتباه ببیند.
ناهنجاری سه رنگ بینی
در این نوع کور رنگی، هر سه نوع سلول مخروطی فعال هستند اما تحریکپذیری آنها تغییر کرده است؛ در نتیجه تشخیص رنگها به درستی انجام نمیشود.
در این حالت، سلولها رنگ قرمز را به طور دقیق پردازش نمیکنند، بنابراین فرد ممکن است قرمز را نزدیک به رنگ سبز ببیند.
دیوترانومالی نیز مشابه به پروتانومالی است، اما معمولاً باعث مشکلات در واضح دیدن رنگهای سبز و قرمز میشود.
افراد با این حالت حساسیت خود به رنگ آبی را از دست میدهند.
این نقصهای بینایی ممکن است به افراد در تشخیص رنگها و از همه مهمتر در درک درست از محیط زندگیشان مشکلاتی ایجاد کنند؛ بنابراین با اینکه شاید چندان مسئله نگران کنندهای به نظر نرسد ولی میتواند در هنگام تعامل فرد با محیط اطرافش باعث ایجاد ناراحتی برای وی شود.
علائم کوررنگی در کودکان
علائم کوررنگی در کودکان ممکن است در طول زمان تداوم یا تغییر کند. در برخی از موارد، والدین ممکن است به دلیل عدم آگاهی از مشکل دیداری کودکان، علائم را متوجه نشوند. از این رو شما را با علائم کور رنگی در کودکان آشنا میکنیم تا در صورت مشاهده به پزشک مراجعه کنید. برخی از این علائم عبارتند از:
- مشکل در تشخیص رنگها
- عدم تشخیص صحیح نقشههای رنگی
- عدم علاقه به فعالیتهای هنری
- خستگی زودرس یا سردرد
علائم کوررنگی در بزرگسالان
علائم کوررنگی در بزرگسالان ممکن است مختلف باشد و به شدت و نوع آن بستگی داشته باشد. در برخی موارد، افراد ممکن است سالها بدون شناخت نقص رنگی زندگی کنند، زیرا این مشکل به تدریج نمایان میشود، اما به طور کل علائم کور رنگی در بزرگسالان مشکل در تشخیص صحیح رنگهای اصلی است. به طوری که تشخیص رنگهای قرمز، زرد، آبی، سبز برای افراد مبتلا به کوررنگی ممکن نیست.
تست کور رنگی
یکی از معروفترین تستها برای تشخیص کوررنگی تست “آزمون ایشیهارا” (Ishihara Test) است. این تست با استفاده از چارتهای رنگی انجام میشود که در آن اعداد و نمادهای مختلف به رنگهای مختلف نمایش داده شدهاند. افراد با دید رنگ عادی باید بتوانند اعداد یا نمادها را تشخیص دهند، اما افراد مبتلا به کوررنگی ممکن است مشکلاتی در تشخیص داشته باشند. پس از انجام تست بر اساس توانایی افراد در تشخیص اعداد، تخمین زده میشود که آیا شخص مشکلی در دید رنگی دارد یا خیر و اگر دارد، نوع و شدت کوررنگی تعیین میشود.
درمان کور رنگی
به طور قطع میتوان گفت کور رنگی هیچ درمانی ندارد اما به کارگیری دستورالعملها و راهکارهای مدیریتی و تربیتی میتوانند به کودکان مبتلا کوررنگی کمک کنند، تا با نقص رنگی خود کنار بیایند. با این وجود همچنان استفاده از لنزهای تماسی برای اصلاح برخی از رنگها شاید در مواردی کمک کننده باشد. علاوه بر آن، از آنجا که معمولاً علت اصلی کوررنگی به ژنتیک برمیگردد، مطالعات در زمینه ژن درمانی در حال انجام است و نشان دهنده آینده روشنی برای درمان این بیماری است. جهت معاینه و بررسی دقیق وضعیت چشمانتان میتوانید به بهترین کلینیک چشم پزشکی در ماهشهر مراجعه کنید.
سوالات متداول درباره کوررنگی
آیا کوررنگی مادرزادی است؟
بله بیماری کور رنگی در اکثر موارد مادر زادی است اما عومل اکتسابی نیز ممکن است در به وجود آمدن این بیماری نقش داشته باشند.
آیا کوررنگی درمان قطعی دارد؟
خیر، متاسفانه بیماری کوررنگی تا به امروز هیچ درمان قطعی ندارد؛ با این وجود میتوان با روشهایی مانند استفاده از لنزهای تماسی جهت بهبود روشنایی و ارتباط موثرتر با محیط اطراف وضعیت را بهبود بخشید.
جمعبندی
در جهان پویا و پر رنگ و لعاب امروزی، عارضهای مانند کوررنگی میتواند سبب ناراحتی و آزار فرد شود. کوررنگی یکی از مسائلی است که، اگرچه از نظر پزشکی درمانی قطعی ندارد، اما با آگاهی و دانش کافی و شناخت بیماری خود، افراد مبتلا به این نقص میتوانند زندگی بهتری را تجربه کنند.
مشاوره برای درمان کوررنگی
اگر ساکن استان خوزستان از جمله شهرهای اهواز و ماهشهر و یا اطراف آن هستید و برای مشاوره در رابطه با کوررنگی قصد مراجعه به یک چشم پزشک خوب را دارید، میتوانید به کلینیک دکتر وحید بیگی در ماهشهر مراجعه کنید.
آدرس: ماهشهر، میدان امام،خیابان باهنر ،جنب عینک زایس
2 در مورد “درمان کور رنگی + تست کوررنگی مردان”
بعد از عمل آب مروارید کور رنگی درمان میشه یا ممکنه باقی بمونه؟
با سلام دوست عزیز
بستگی به این دارد که کوررنگی به چه علتی به وجود آمده باشد. اگر ناشی از وجود آب مروارید باشد بله