کوری چشم به معنای ناتوانی در دیدن هر چیزی حتی نور است. در حالت کوری کامل، فرد هیچ چیز را نمیتواند ببیند. چنانچه دید شما ناگهان کاهش یافته یا به طور کامل از بین رفته است، لازم است که سریعاً به مراکز درمانی مراجعه نمایید یا از کسی بخواهید شما را برای معاینه چشمها به پزشک برساند. نباید منتظر بازگشت بینایی خود باشید.
قصد داریم در این محتوا به بررسی انواع نابینایی چشم بپردازیم. چنانچه مایل هستید که اطلاعات خود را در این خصوص افزایش دهید، مطالعه این مقاله به شما پیشنهاد میشود. در ادامه با ما همراه باشید.
نابینایی یا کوری چیست؟
نابینایی به حالتی گفته میشود که فرد توانایی دیدن محیط اطراف و تمایز نور از تاریکی را از دست میدهد. این عارضه ممکن است یک یا هر دو چشم را تحت تاثیر قرار دهد و دلایل متعددی داشته باشد. کاهش شدید بینایی نیز نابینایی تلقی میشود. با شناخت و مدیریت علل کوری چشم میتوان از بروز یا پیشرفت این وضعیت جلوگیری نمود. علائمی مانند تاری دید، دوبینی و ترشحات غیرطبیعی نشانههای اولیه این بیماری هستند.
برای دریافت مشاوره رایگان کوری چشم فرم زیر را پر کنید.
علائم و نشانه های نابینایی
فرد در کوری چشم کامل نمیتواند هیچ چیزی را ببیند. اما در شرایط کم بینایی ممکن است با علائمی از قبیل موارد زیر مواجهه شود:
1. دید ابری |
2. دید تونلی |
3. ضعف دید در شب |
4. ناتوانی در تشخیص اجسام |
5. مشاهده سایههایی از اشیاء |
علائم و نشانه های نابینایی در نوزادان
رشد بینایی کودک از دوران جنینی آغاز شده و تا حدود دو سالگی تکمیل میشود. در ۶ تا ۸ هفتگی، نوزاد باید بتواند سر خود را در واکنش به صداها بچرخاند. همچنین تا چهار ماهگی نیز انتظار میرود که چشمهای او به خوبی هماهنگ و تنظیم شده باشند.
نشانههای اختلالات بینایی در کودکان خردسال عبارتند از:
- ناتوانی در تمرکز
- مالیدن مکرر چشمها
- قرمزی مداوم چشم
- حساسیت زیاد نسبت به نور
- حرکات غیرعادی چشم پس از شش ماهگی
- دشواری در دنبال کردن اشیاء با چشمها
چنانچه این علائم را در کودک خود مشاهده کردید، لازم است که به منظور بررسی دقیق علت آن به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید. اگر ساکن اهواز یا شهرهای اطراف هستید، میتوانید به بهترین کلینیک چشم پزشکی اهواز و ماهشهر مراجعه کنید.
چه عواملی باعث کوری چشم می شوند؟
این احتمال وجود دارد انواع نابینایی چشم در اثر عوامل مختلفی رخ دهند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
فیزیولوژیکی
دلایل فیزیولوژیکی کوری چشم معمولاً شامل بیماریهایی میشوند که به طور مادرزادی یا در مراحل بعدی زندگی به وجود میآیند. این بیماریها بسته به نوع و زمان بروز، تاثیرات مختلفی بر ساختارهای داخلی چشم دارند. در ادامه به مهمترین این بیماریها اشاره میکنیم:
- کاتاراکت
- تراخم
- بیماریهای ژنتیکی شبکیه
- رتینوپاتی دیابتی
- جدا شدگی شبکیه
- جذام
بیماری های عصبی
بیماریهای عصبی میتوانند تأثیرات قابل توجهی بر چشمها و میدان دید افراد داشته باشند. عواملی چون استرس، اضطراب، ترس و افسردگی قادر هستند که سبب اختلال در بینایی و ضعیف شدن چشم شوند. همچنین افرادی که درگیر بیماریهای عصبی نظیر ام اس هستند، با خطرات بیشتری از نظر کوری چشم و ضعف بینایی مواجه میشوند. پزشکان متخصص چشم میتوانند علائم این اختلالات را با کمک گرفتن از روشهای درمانی ویژه کاهش دهند و به بهبود وضعیت دید بیمار کمک کنند.
وارد شدن ضربه به چشم
یکی از علل مهم نابینایی، ضربه مستقیم به چشم در اثر حوادث است. در بسیاری از مواقع، افرادی که دچار تصادف یا برخورد اجسام تیز و سخت مانند ساچمه به چشم میشوند، ممکن است بینایی خود را به طور دائمی از دست بدهند. این نوع آسیبها به طور جدی به چشم آسیب وارد کرده و سبب کوری دائمی چشم میشوند.
جراحی و درمان انواع بیماریهای چشم، رفع عیوب انکساری و انجام جراحی زیبایی پلک توسط دکتر وحید بیگی با نمونه کارهای متعدد
چه موادی باعث کوری چشم می شوند؟
یک سری مواد شیمیایی مثل اسیدها و بازهای قوی، سمومی مانند متانول و همچنین اجسام خارجی مثل خرده شیشه چنانچه با چشم تماس داشته باشند و سبب وارد شدن آسیب جدی به لایه قرنیه و دیگر بخشهای چشم شوند، ممکن است سبب کوری فرد شوند.
چه دارویی باعث کوری چشم می شود؟
یک سری از داروها ممکن است با وارد کردن آسیب به چشم، سلامت چشم را به خطر انداخته و احتمال کوری را در فرد افزایش دهند. این داروها عبارتند از:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مثل ایبوپروفن و NSAID
- داروی پلاکونیل (هیدروکسی کلروکین سولفات) در درمان آرتریت روماتوئید
- استروئیدهای کورتیزون نظیر بتامتازون، دگزامتازون، پردنیزولون و…
- برخی قطرههای چشمی حاوی کورتیکواستروئید
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد انعقاد خوراکی مثل هپارین و وارفارین
- آنتی بیوتیکهای سولفا (سولفونامیدها)
- راکوتان (ایزوترتینوئین)
- داروهای ضد بارداری خوراکی
- داروهای اختلال نعوظ
- آنتی هیستامینها
انواع کوری
کوری چشم به انواع مختلفی تقسیم میشود که شناخته شدهترین آنها عبارتند از:
کور رنگی
بیماری کور رنگی به وضعیتی گفته میشود که فرد قادر به تشخیص تفاوت بین برخی رنگها، به خصوص سبز و قرمز نیست. البته دیگران میتوانند این تفاوت در رنگها را به خوبی تشخیص دهند. آن دسته از افرادی که دچار کوررنگی هستند، اغلب از نظر سایر جنبههای بینایی مشکلی ندارند و به طور معمول میتوانند فعالیتهای بصری خود را انجام دهند. در حقیقت، بیماری کور رنگی نوعی کوری کامل نیست.
شب کوری
شب کوری به شرایطی گفته میشود که فرد در نور کم یا هنگام شب توانایی دیدن مناسب را ندارد. این اختلال ممکن است به دلایل ژنتیکی یا به طور اکتسابی رخ دهد. اغلب افرادی که از شب کوری رنج میبرند، در شرایط نوری معمولی مشکلی در بینایی ندارند. توجه داشته باشید که این وضعیت به معنی کوری چشم کامل نیست.
برف کوری
برف کوری زمانی اتفاق میافتد که چشم در معرض تابش شدید نور ماوراء بنفش قرار گیرد و بینایی خود را به صورت موقتی از دست دهد. این مشکل معمولاً به علت تورم سلولهای سطح قرنیه رخ میدهد. حتی در شدیدترین حالات برف کوری، فرد هنوز قادر است حرکتها و اشکال اطراف خود را تشخیص دهد.
چرا کلینیک چشم دکتر وحید بیگی در ماهشهر؟!
پیشرفتهترین تجهیزات جراحی
بیش از 2500 جراحی چشم موفق
رضایتمندی بیماران
جدیدترین متدهای درمان
عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به نابینایی
شما میتوانید با رعایت نمودن چندین نکته مراقبتی از بروز بسیاری از خطرات احتمالی برای چشم جلوگیری نمایید. در کشورهای در حال توسعه، محدودیت دسترسی به این مراقبتها مشکلات متعددی از جمله انواع نابینایی چشم را برای افراد به همراه دارد. عوامل مختلفی ممکن است خطر نابینایی را افزایش دهند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- بالا رفتن سن
- عدم رعایت صحیح نکات مراقبتی در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- رژیم غذایی ناسالم
- استفاده از عینکهای غیراستاندارد در محل کار
- مصرف دخانیات و سیگار
- نوشیدن بیش از حد الکل
- رعایت نکردن بهداشت شخصی
- وجود سابقه خانوادگی نابینایی
- بی توجهی به درمان بیماریهای چشمی
- ابتلا به بیماریهای جدی نظیر پرفشاری خون، دیابت و مشکلات قلبی یا مغزی.
علت نابینایی ناگهانی چشم
از دست رفتن توانایی دیدن میتواند در هر بخشی از مسیر بینایی اتفاق بیفتد. این مسیر شامل انتقال سیگنالهایی به مغز برای تشکیل تصویر است. اختلالات چشم، آسیبهای عصبی یا مشکلات مغزی میتوانند سبب نابینایی ناگهانی چشم شوند. در ادامه رایجترین علل کوری چشم ناگهانی را بیان میکنیم:
- آب سیاه حاد
- اندوفتالمیت
- آرتریت تمپورال
- یووئیت قدامی
- میگرن چشمی
- نوریت اپتیک (التهاب عصب بینایی)
- انسداد جریان خون در شبکیه
- جدا شدگی شبکیه
- عفونت شبکیه
- سکته مغزی
- خونریزی زجاجیه
- دژنراسیون ماکولا وابسته به سن
نحوه تشخیص کوری چشم
تشخیص علت کوری چشم یا ضعف بینایی نیازمند معاینه دقیق چشم توسط بینایی سنج یا چشم پزشک است. برای این منظور، پزشک آزمایشهایی را انجام میدهد تا عوامل زیر را بررسی نماید:
- میزان وضوح دید
- عملکرد عضلات چشم
- واکنش مردمکها نسبت به نور
راه های پیشگیری و درمان کوری چشم
این امکان برای شما فراهم است که با رعایت چندین نکات مراقبتی ساده از مشکلاتی مثل انواع کوری چشم موقت یا دائمی جلوگیری نمایید. در ادامه به طور مختصر چند روش پیشگیری و درمان نابینایی را بیان میکنیم:
- زدن عینکهای طبی مناسب و استاندارد
- بهره گیری از لنزهای تماسی تجویز شده توسط پزشک
- استفاده از داروها و قطرههای مورد تجویز پزشک برای درمان عفونتهای چشمی
- انجام جراحی در مواردی مانند ابتلا به کاتاراکت (جراحی آب مروارید در اهواز)
- انجام عمل پیوند قرنیه در صورت مشاهده آسیب یا زخم در قرنیه
کلام آخر
در این محتوا به بررسی انواع کوری چشم پرداختیم. دانستیم که درمان نابینایی چشم به علت اصلی آن بستگی دارد. از جمله علل رایج آن میتوان به صدمات چشمی، مشکلات مادرزادی و بیماریهایی مانند آب مروارید اشاره کرد. همچنین به علائم و نشانههای کوری چشم نیز اشاره کردیم. چنانچه این علائم را در خود تجربه کردید، لازم است که در اسرع وقت به منظور معاینه چشمها به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید.